Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami. W sklepach pojawiają się czekoladowe zajączki, cukrowe baranki, a w domach już niedługo pachnieć będzie świeżą rzeżuchą i pieczonymi mazurkami. Dla wielu z nas jedną z najważniejszych tradycji wielkanocnych jest szykowanie święconki. Jakie produkty powinny znaleźć się w koszyczku?
Święta Wielkanocne to nie tylko moment odrodzenia duchowego, ale też czas, w którym przyroda budzi się do życia. Z jednej strony jest to chwila zadumy i refleksji, a z drugiej zwiastun pory roku, na którą wszyscy czekają. Termin tego najważniejszego święta Chrześcijan jest ruchomy i wypada w niedzielę po pierwszej wiosennej pełni księżyca. Wiele tradycji wywodzi się z czasów pogańskich, gdzie celebrowano koniec zimy radosnymi zabawami, które w nieco zmienionej formie przetrwały do dnia dzisiejszego.
Drugi dzień Świąt Wielkanocnych, zwany Lanym Poniedziałkiem, śmigusem-dyngusem, Oblewanką, Polewanką czy (żartobliwie) dniem świętego Lejka, to tradycyjnie „mokry” dzień. Rozpoczyna się od pokropienia wiernych w kościele wodą święcona, a kończy nierzadko prawdziwą powodzią w domach i na ulicach. To symbol oczyszczenia i wzmocnienia sil rozrodczych.