Opłatek, puste miejsce przy stole, kolędy i prezenty pod choinką. To pierwsze skojarzenia, jakie przychodzą nam do głowy w związku ze Świętami Bożego Narodzenia. Jakie zwyczaje celebrowane są w innych krajach?
Co kraj, to obyczaj. Stare, ludowe porzekadło możemy odnieść również do celebrowania świąt Bożego Narodzenia. Zastanawialiście się kiedyś, jakie potrawy królują na wigilijnych stołach w innych częściach świata? Dlaczego tradycja przechowuje pamięć o określonych potrawach bożonarodzeniowych? Zapraszamy na kulinarną podróż dookoła świata.
Drugi dzień Świąt Wielkanocnych, zwany Lanym Poniedziałkiem, śmigusem-dyngusem, Oblewanką, Polewanką czy (żartobliwie) dniem świętego Lejka, to tradycyjnie „mokry” dzień. Rozpoczyna się od pokropienia wiernych w kościele wodą święcona, a kończy nierzadko prawdziwą powodzią w domach i na ulicach. To symbol oczyszczenia i wzmocnienia sil rozrodczych.
Czy konieczne jest siadanie do zastawionego dwunastoma potrawami stołu dokładnie w momencie, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka? Coraz więcej Polaków decyduje się na spędzenie świąt za granicą. Warto więc poznać inne obyczaje świąteczne.
Antywirusowa guma do żucia pomaga uchronić się przed grypą i innymi chorobami