Nie da się zupełnie zatrzymać efektów upływu czasu, prędzej czy później pojawią się na naszej twarzy i innych częściach ciała oznaki starzenia się. Jeśli chcesz to odwlec, musisz przestrzegać kilku reguł. Dzięki nim osiągniesz cel nawet bez poddawania się specjalnym zabiegom.
Gładka i zdrowa skóra twarzy to nie tylko zasługa kremów, dobrych genów czy zabiegów medycyny estetycznej. Jeśli chcesz zatrzymać czas, musisz w pierwszej kolejności… zadbać o zdrowie zębów. Powód? To, co dzieje się w jamie ustnej, ma znaczący wpływ na pojawienie się pierwszych zmarszczek.
Istnieje prosty sposób, by wyglądać kilkanaście lat młodziej. Niestety nie dotyczy wszystkich - chodzi bowiem o palaczy. Rezygnacja z palenia papierosów znacząco odmładza wygląd skóry.
Choć pełnia sezonu na brzoskwinie przed nami, w warzywniakach i marketach już można dostać te przepyszne owoce. Są powszechnie lubiane i mają wiele zastosowań kulinarnych , bo świetnie nadają się na składniki dżemów, samodzielnie podawana przekąska (np. w syropie) czy dodatek do innych potraw - i to zarówno deserów, jak i mięs. Brzoskwinie mają wiele składników odżywczych i są bardzo zdrowe, poza tym mogą być używane jako „kosmetyki". Zobacz, dlaczego warto sięgnąć po te owoce.
Moda na selfie opanowała świat, niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez "słitfoci" zamieszonej w mediach społecznościowych. Według badań Amerykańskiej Akademii Chirurgii Plastycznej dla ponad 30% pacjentów inspiracją do wykonania operacji jest właśnie chęć zrobienia idealnego zdjęcia. Nie jest to jednak jedyny z niepokojących sygnałów - niebieskie światło, które emitują smartfony, może być powodem przedwczesnego starzenia się skóry oraz powstawania nieestetycznych przebarwień!
„Druga skóra", nowy wynalazek uczonych z Massachusetts Institute of Technology i Uniwersytetu Harvarda, ma zrewolucjonizować walkę z oznakami starzenia się.
Gen odpowiedzialny za rude włosy i jasną karnację decyduje o młodym wyglądzie, pomimo upływu czasu.
Chętnie uprawiamy szczypiorek w ogrodzie, a nawet w doniczkach na balkonie czy kuchennym oknie. Trudno sobie wyobrazić bez niego wiosenne kanapki czy jajecznicę. Przyprawa jest bardzo popularna w Polsce. I słusznie, bo ma wiele dobrych właściwości. Oto niezwykłe zastosowania szczypiorku.
Jeśli masz wadę zgryzu, grozi ci przyspieszone starzenie. Złym zgryzem szybciej niż rówieśnicy zapracujesz na zmarszczki i bruzdy, opadające rysy twarzy czy utratę owalu. Jeśli nie chcesz wyglądać na starszą niż jesteś, regularnie kontroluj zgryz – przekonują ortodonci.
Zmarszczki najczęściej powstają w skutku starzenia się, mimiki, promieniowania słonecznego czy palenia papierosów. Przeciwdziałać nim można za pomocą kremów przeciwzmarszczkowych na dzień i na noc, które zawierają olej arganowy. Nie tylko nawilża on skórę, ale również chroni przed wolnymi rodnikami oraz odbudowuje kolagen i elastynę.
Oznaki upływu lat pojawią się prędzej czy później bez względu na to, jak usilnie będziemy im zapobiegać czy z nimi walczyć. Prawdą jest jednak i to, że od naszych działań dużo zależy i często nieświadomie wspomagamy proces starzenia się. Może cię zaskoczyć to, co sabotuje twój młodszy wygląd.
W pogoni za młodszym wyglądem chętnie wierzymy w rozmaite informacje o efektywności upiększających działań, zabiegów, preparatów, etc. Niektóre z nich z niezwykłą łatwością się rozpowszechniają i ulegając niesprawdzonym danym, liczymy na urodowy cud. Oto kilka popularnych mitów dotyczących odmładzania.
Czas biegnie nieubłaganie i efekty tego są widoczne na naszych twarzach i reszcie ciała. Intensywność starzenia się jest różna i zależy zarówno od genetyki, jak i stylu życia, w każdym jednak razie mamy do dyspozycji różne sposoby odmładniania. Oto kilka prostych sposobów na młodszy wygląd.
Zachowaj młodość. Nie wszystkie skutki procesu starzenia się da się wyeliminować, ale można sprawić, że nastąpią później lub będą osłabione. Wymienionych poniżej piętnaście punktów pomoże ci utrzymać młodość ciała i umysłu.
W ostatnich czasach przyprawa kurkuma (znana jako składnik curry) staje się coraz szerzej polecana, bo jest bardzo zdrowa i smaczna. Nawet koncerny farmaceutyczne zaczęły ją dokładniej badać uważając, że może być przydatna do produkcji leków lub suplementów. Poza kulinarnymi zastosowaniami w istocie można jej użyć do różnych innych celów.