Według Światowej Organizacji Zdrowia dostarczamy sobie zbyt dużo cukru w diecie i więcej energii powinniśmy zyskiwać z innych składników odżywczych. Nie jest to jednak łatwe, ponieważ cukier nie znajduje się jedynie w produktach, które kojarzymy jako słodkie, np. słodyczach, ale „ukryty" jest w rozmaitych artykułach, m. in. ketchupie, sosach, etc. Warto jednak szczególnie uważać na ilość cukru w diecie, bo jego nadmiar może silnie zaburzać pracę organizmu.
Polifenole, związki znajdujące się w jagodach i borówkach w znacznej ilości, wykazują działanie zapobiegawcze i lecznicze przy zespole metabolicznym.
Jeśli chce się zrzucić nadmiar kilogramów, znaczenie ma nie tylko zawartośc kolejnych posiłków, ale i sam sposób jedzenia. Nie spiesz się podczas posiłków, a zyskasz większe szanse na zachowanie ładnej sylwetki.
Dieta bogata w błonnik może pomóc w zapobieganiu otyłości, zespołowi metabolicznemu i zaburzeniom jelitowym.
Słodkie napoje są wszechobecne zarówno na sklepowych półkach, jak i w restauracyjnych menu i jakkolwiek nie wyparły kawy czy herbaty, stały się częstym składnikiem posiłków. Tymczasem okazuje się, że już dwa słodkie napoje tygodniowo oznaczają znacznie wyższe ryzyko cukrzycy.
Stosujesz określoną dietę od dłuższego czasu i nie widzisz efektów? Być może to dlatego, że twoja flora bakteryjna hamuje spodziewane skutki. Te same produkty w odmienny sposób działają na różnych ludzi.
Powszechny w Afryce napój na bazie czerwonokrzewu cechuje się oryginalnym smakiem i świetnie gasi pragnienie oraz ma ważne prozdrowotne właściwości. Teraz do tej listy należy dodać możliwość wspomgania procesu odchudzania.
W ostatnich latach popularność zyskiwał niskotłuszczowy sposób odżywiania się i wielu ludzi zastępowało tłuszcze cukrami, ale teraz naukowcy wykazują, że cukier jest winien drastycznmu zwiększeniu wskaźników cukrzycy, otyłości i innych chorób cywilizacyjnych.
Fotel czycha na twoje zdrowie poprzez ten prosty fakt, że przesiadujesz w nim wiele godzin dziennie. Długi czas spędzany w pozycji siedzącej sprzyja przewlekłym chorobom, a nawet śmierci.
Zawarte w jagodach polifenole mają wpływ zarówno prewencyjny, jak i leczniczy.
Badania przeprowadzone przez naukowców z Rutgers Robert Wood Johnson Medical School wykazują, że statyny przepisywane w celu obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszające ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu, poprawiają też erekcje mężczyzny.
Badania wykazują, że regularne jedzenie orzechów przynosi korzyści w zakresie czynności nerek i układu krążenia.
Uczeni odkryli związek pomiędzy stłuszczeniem wątroby i wysokim ryzykiem chorób serca.
Powszechnie rekomendowana dieta śródziemnomorska jest ceniona ze względu na właściwości chroniące przed rozwojem chorób serca. Nie tylko ten sposób odżywiania się jednak powinien być polecany jako zdrowy. Przypomnieli o sobie Skandynawowie. Twierdzą, że dieta nordycka również daje znaczące prozdrowotne efekty - m. in. pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Często mówi się o cholesterolu, znacznie rzadziej o trójglicerydach, rodzaju tłuszczu we krwi i tkankach (głównie w tkance tłuszczowe) złożonym z cząsteczek stanowiących sposób na przechowywania nadmiaru kalorii. Warto więc wiedzieć, jaki mają wpływ na zdrowie i jak zmniejszyć ich ilość.