Kobiety z zespołem policystycznych jajników częściej mogą doświadczać problemów z pamięcią i myśleniem w średnim wieku.
Nadmierna ilość białka w diecie może zwiększać ryzyko miażdżycy, ostrzegają eksperci z University of Pittsburgh School of Medicine.
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.
Od jakiegoś czasu uczeni sprawdzają, na ile otyłość zagraża zdrowiu. Wiadomo bowiem, że sprzyja wielu różnym chorobom, m. in. cukrzycy i chorobom serca, nie jest jednak jasne, czy sam nadmiar tkanki tłuszczowej, bez rozwoju innych doelgliwości, ma wpływ na wyższe ryzyko wcześniejszej śmierci. Ponownie zagadnienie podjęli uczeni z York University.
Siedzący tryb życia niekorzystnie wpływa na ludzi w każdym wieku, ale seniorzy silniej odczuwają jego efekty – twierdzą uczeni z Uniwersytetów w Udine oraz Padwie.
Lek na zmniejszenie wagi zmniejsza ryzyko śmierci z powodu niewydolności serca