81% Polaków twierdzi, że prawidłowo się odżywia. Niestety od samej deklaracji do właściwej praktyki jest jeszcze daleka droga. Jak zatem gotować, aby zachować jak największą ilość wartości odżywczych w przygotowywanych posiłkach? Jakie błędy najczęściej popełniamy w kuchni? Czy istnieją proste sposoby, które pomogą nam w przyrządzaniu zbilansowanego jedzenia?
Pieprz Cayenne (pieprz kajeński) nazywany jest często królem przypraw. To z pewnością zasługa jego intensywnego zapachu oraz wysublimowanego smaku. Ma on jednak także właściwości zdrowotne - w małych ilościach wpływa korzystnie na przemianę materii oraz obniża poziom cholesterolu.
Jogurt jest napojem znanym ludzkości od wieków. Ma wiele zalet: wzmacnia odporność, poprawia stan skóry, spowalnia proces starzenia się organizmu, poprawia trawienie, wzmacnia kości i zęby. Lekarze i dietetycy zalecają, by codziennie spożywać przynajmniej jeden kubeczek jogurtu (ok. 200 g), ale dla niektórych osób może to być dość kłopotliwe. Jak pogodzić zalecenia lekarzy z własnymi potrzebami i możliwościami? Zrobić jogurt własnoręcznie.