Wyższe ciśnienie krwi w nocy niż w ciągu dnia może być czynnikiem ryzyka choroby Alzheimera u starszych mężczyzn, mówią badacze z Uniwersytetu w Uppsali.
Popołudniowa drzemka poprawia zdolności językowe, pamięć roboczą i świadomość lokalizacji.
Różne czynniki fizyczne i emocjonalne mogą wpływać na naszą zdolność do zapamiętywania informacji przez całe życie. Okazuje się, że pewną rolę wśród nich odgrywa optymizm - wspomaga pamięć.
Kakao sprawia, że nasz mózg lepiej pracuje, mówią uczeni z University of Birmingham.
Wygłupy i żarty nie tylko dodają życiu kolorytu, ale też są dobre zaarówno dla zdrowia psychicznego, jak i fizycznego.
Kiedy przebadano zdrowe osoby starsze, odkryto, że częstotliwość picia herbaty miała wpływ zarówno na funkcje, jak i strukturę mózgu.
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom mikrobiomu jelitowego, które mają związek z problemami z pamięcią.
Osoby, które wykonują pracę niewymagającą znacznej aktywności fizycznej, taką jak praca biurowa, cechują się niższym ryzykiem osłabienia poznawczego w starszym wieku niż ludzie, których obowiązki zawodowe wiążą się z większym wysiłkiem fizycznym, mówią uczeni z University of Cambridge.
Uczeni z Univeristy of Georgia odkryli, że niewielkie ilości alkoholu mogą pomóc zachować zdolności poznawcze.
Choroba Alzheimera zmienia i uszkadza mózg przez lata, a nawet dekady, zanim pojawią się objawy, co sprawia, że wczesne rozpoznanie ryzyka ma kluczowe znaczenie dla spowolnienia jej postępu. Oznaką rozwoju Alzheimera może być sposób funkcjonowania naszych oczu.
Dwujęzyczność ma szczególnie pozytywny wpływ na nas w starszym wieku.
Warto utrzymywać stałą wagę, bo zmiany w tym zakresie mogą niekorzystnie wpływać na ryzyko demencji.
Jeśli jesteś osobą, która często przebywa poza domem, dużo podróżuje lub lubi odkrywać nowe miejsca, prawdopodobnie masz się lepiej niż ci, którzy nieustannie siedzą w domu. Przekłada się to na poziom ryzyka choroby Alzheimera.
Nasza zdolność skupienia uwagi może osłabnąć już po zjedzeniu jednego posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych.
Institute of Food Technologists (IFT) podaje listę ośmiu składników, które mogą pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji.