Eksperci mówią, że powinno się spożywać więcej wielonienasyconych tłuszczów i mniej tłuszczów nasyconych, ale nowe badania wykazały, że wybór tłuszczów ma niewielki wpływ na ryzyko chorób serca.
Przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny od dawna usilnie poszukuje składników, które mogłyby powstrzymać efekty starzenia się. Okazuje się, że rooibos, czyli czerwonokrzew (aspalat prosty), może być tym komponentem, który spełni wysokie oczekiwania.
Nowe badania wykazały, że gniew jest związany z wyższym ryzykiem chorób serca.
Naukowcy wskazują, że kobiety z historią chorób serca cechują się o 30 procent wyższym ryzykiem zachorowania na demencję.
Kolejne badanie dowiodło niezwykłych właściwości jabłek. Naukowcy z Uniwersytetu w Oksfordzie przeprowadzili analizy, z których wynika, że codzienne jedzenie jednego jabłka może zapobiec 8500 zgonów rocznie z powodu ataków serca i udarów mózgu.
Chętnie otwieramy portfele, gdy ma nam to pomoc lepiej się poczuć. Nie żałujemy grosza na specyfiki, które mają poprawić stan naszego zdrowia, szczególnie teraz, gdy rynek jest nasycony rozmaitymi suplementami na niemal wszelkie dolegliwości. Okazuje się jednak, że łatwo można „wyrzucić pieniądze w błoto" - oferta farmaceutyczna jest szeroka, ale dużo w niej pułapek. Okazuje się, na przykład, że multiwitaminy nie pomagają w ochronie przed nowotworami lub chorobami układu krążenia.
Nie, nikt nie chce nawoływać do rezygnacji z rehabilitacji zaleconej przez specjalistów, szczególnie, gdy wymaga ona zaangażowania całego sztabu ekspertów, by pomóc pacjentowi w powrocie do zdrowia. Niemniej jednak okazuje się, że samodzielnie podejmowany, rozsądny wysiłek fizyczny może być równie skuteczny.
Pistacje chronią serce i tętnice.
Nowe japońskie badanie sugeruje, że kawa z kofeiną może sprawić, iż małe naczynia krwionośne lepiej pracują, co może złagodzić obciążenie serca.
14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Przygotowano liczne imprezy informacyjne mające na celu podniesienie świadomości na temat zapobiegania chorobie i jej leczenia.
Niektóre produkty zyskały zasłużone miano antystarzeniowych eliksirów - pomagają zapobiegać chorobom związanym z procesem starzenia się. Przejrzyj listę i koniecznie dołącz je do jadłospisu.
Ostatnie dni września to każdego roku czas, kiedy na świecie wiele uwagi poświęca się na propagowanie idei zdrowego stylu życia oraz zwiększanie świadomości społecznej, dotyczącej ryzyka chorób układu krążenia. Warto przypomnieć sobie o tych kwestiach w Światowym Dniu Serca, który obchodzić będziemy 29 września.
Zwiększenie świadomości społecznej dotyczącej profilaktyki i wczesnej diagnostyki zawału mięśnia sercowego – to cele rozpoczynającej się dziś akcji „Tydzień dla serca” organizowanej przez Caretest. Inicjatywa związana jest ze zbliżającym się Światowym Dniem Serca, obchodzonym co roku w ostatnią niedzielę września w 120 krajach.
Cukrzyca typu 2, niezależnie od innych czynników ryzyka, zwiększa ryzyko chorób serca u kobiet.
Warto porzucić stare przyzwyczajenia i zdrowo odżywiać się po zawale, bo dzięki temu można obniżyć ryzyko śmierci z powodu kolejnego zawału aż o 40 proc.