W Polsce w ostatnich sezonach epidemicznych liczba zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę przekracza kilka milionów. W obecnym sezonie grypowym zachorowało już prawie 4,4 mln osób. Szczególnie groźne dla zdrowia są powikłania pogrypowe, a jednym z najpoważniejszych jest zapalenie mięśnia sercowego. U osób leczących się z powodu chorób układu krążenia oraz osób starszych w sezonie grypowym istnieje znacząco większe ryzyko wystąpienia zawału serca.
Od dawna wiadomo, że odpowiednia dieta może mieć profilaktyczne, a wręcz lecznicze właściwości. Jeśli chcesz zadbać o swoje serce, dołącz do jadłospisu tych pięć produktów. Dzięki nim możesz osłabić ryzyko problemów sercowo-naczyniowych, które stanowią dzisiaj główną przyczynę śmierci na całym świecie.
Warzywa kapustne pomagają zachować dobry stan tętnic u kobiet w starszym wieku, dzięki czemu mogą uchronić seniorki przed zawałami i udarami.
Wiek może wpływać na zegar dobowy u ssaków, tak, że zmienia się reakcja na działanie światła, to z kolei powoduje zaburzenia schematu snu i osłabia dobre samopoczucie.
Warto zadbać o obfite, bogate śniadanie, dzięki niemu można zmniejszyć wagę i ograniczyć zapotrzebowanie na insulinę w organizmie, szczególnie u ludzi z cukrzycą typu 2 i otyłością,
Nie trzeba wyciskać siódmych potów, by zachować dobrą sprawność i uchronić się przed różnymi chorobami w dojrzałym i starszym wieku. Kobiety po sześćdziesiątce zyskują znaczne korzyści dla serca już dzięki energicznym spacerom.
Nadciśnienie to jeden z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych w Europie i Stanach Zjednoczonych. Nierzadko prowadzi do chorób sercowo-naczyniowych, które są główną przyczyną śmierci ludzi na całym świecie.
Oszacowanie ryzyka zawału lub udaru może być wkrótce bardzo łatwe - aplikacja Google ma w tym pomóc poprzez rozpoznanie sygnałów zagrożenia na podstawie zdjęć siatkówki oka.
Amerykanie sprawdzili, jak przebiega diagnostyka, jeśli chodzi o zdarzenia sercowe w przypadku kobiet i mężczyzn. Okazuje się, że objawy pacjentek częściej „przeszkadzają" w szybkim i dokładnym rozpoznaniu choroby.
Regularnie jadaj jogurt, dzięki temu osłabisz ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.
Migrena mogą mieć związek z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawału, udaru, choroby zakrzepowo-zatorowej (ŻChZZ) i migotania przedsionków.
Osoby z chorobami serca, które stosują dietę śródziemnomorską, są mniej narażone na zawał serca lub udar.
Większe szanse na przeżycie zatrymania krążenia mają pacjenci doświadczający tego stanu w dzień niż ci, którzy doznają ataku w nocy.
Dieta pełna wędlin, bekonu, pełnotłustego nabiału i innych podobnych produktów sprzyja bardzo szybkiemu rozwojowi guzów nowotworowych - rosną nawet 100 razy szybciej.
Cukrzyca staje się coraz powszechniejszą chorobą. Jej rozwojowi sprzyja współczesny styl życia - niewłaściwa dieta i brak aktywnosci fizycznej. Wielu pacjentów przez całe lata nie zdaje sobie sprawy z obecności choroby, bo jej objawy mogą wskazywać na bardzo różne dolegliwosci. Tymczasem niezdiagnozowana cukrzyca powoli wyniszcza organizm prowadząc do bardzo pwoażnych konsekwencji dla zdrowia. Obserwuj swój organizm, tych pięć objawów powinno być alarmujących.