Brytyjscy i włoscy uczeni odkryli, że jedzenie trzech do czterech bananów dziennie pomaga uchronić się przed udarem lub atakiem serca.
Kwas acetylosalicylowy to powszechnie stosowany lek w profilaktyce zawałów serca i udarów. Okazuje się, że skuteczniejszy jest, gdy zażywa się go wieczorem.
Aż 72 procent kobiet w wieku 25-55 lat miewa z różnych powodów problemy z wydolnością żylną kończyn dolnych. Dolegliwości te częściej występują u starszych badanych. I choć większość Polek orientuje się w przyczynach bólu i cięzkości nóg, tylko jedna piąta z nich sięga po preparaty przeciwdziałające takiemu stanowi.
Acerola (Malphighia glabra), znana również jako nagwiazdka granatolistna to niewielkie drzewko rosnące na Antylach i na północy Ameryki Południowej. W 1945 roku uczeni Uniwersytetu w Puerto Rico ogłosili, że owoce aceroli są bardzo bogatym źródłem witaminy C.
Nowe leki pomagają walczyć z zagrażającymi życiu zakrzepami w żyłach, czytamy w e właśnie wydanym numerze „The New England Journal of Medicine".
Im szybciej, tym lepiej, jeśli chodzi o leczenie złamanej kości udowej.
Lecytyna pozytywnie wpływa na poziom tłuszczu i cholesterolu we krwi, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i związanych z nią chorób sercowo-naczyniowych. Lecytyna wspomaga organizm w wykorzystaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach z grupy A, D, E i K. Pozytywnie wpływa także na funkcje wątroby.
Wielu z przygotowywanych przez nas potraw, a w szczególności ciast, nie wyobrażamy sobie bez dodatku aromatycznych przypraw korzennych, używanych w kuchni od wieków. Pamiętajmy jednak, że, poza wzbogacającymi nasze wypieki smakiem i zapachem, posiadają one także zdrowotną moc.