Osoby po pięćdziesiątce, które angażują się w wolontariat przez co najmniej 100 godzin rocznie (około dwóch godzin tygodniowo), mają znacznie niższe ryzyko przedwczesnej śmierci i rozwoju ograniczeń fizycznych, wyższy poziom późniejszej aktywności fizycznej i lepsze samopoczucie w porównaniu z tymi, którzy nie podejmują takiej działalności.
Zaburzenia psychiczne wiążą się z długą przerwą w życiu zawodowym, mówią eksperci z Uniwersytetu w Aarhus.
COVID-19 ma związek z zagrażającymi życiu zakrzepami krwi w tętnicach nóg. Lekarze odkryli, że pacjenci z COVID-19 z objawami niedostatecznego dopływu krwi do kończyn dolnych mają zwykle większe skrzepy i znacznie wyższy wskaźnik amputacji nóg i śmierci niż osoby niezakażone z takimi samymi dolegliwościami.
Osoby, które często jedzą owoce, częściej deklarują dobre samopoczucie psychiczne i rzadziej odczuwają objawy depresji niż pozostali.
Nowe badania dowodzą, że tłuste posiłki mogą nie tylko poszerzaćtalię, ale także siać spustoszenie w mózgu.
Terapie łączące muzykę i stymulację rytmu słuchowego (auditory beat stimulation, ABS) skutecznie zmniejszają stany lękowe u części pacjentów.
Pacjenci z COVID-19 mają o około 25 proc. zwiększone ryzyko rozwoju zaburzeń psychicznych w ciągu czterech miesięcy po zakażeniu, w porównaniu z osobami, które zmagają się z innymi rodzajami infekcji dróg oddechowych, informują pracownicy Oregon State University.
Kilkanaście probiotyków może być pomocnych w walce z objawami depresji.
Świeża kiszona kapusta jest niskokaloryczna i dostarcza ważnych składników. Zawiera m. in. witaminę C, witaminę K, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o kulinarne sposoby wykorzystania kapusty, w Polsce najpopularniejszy jest chyba bigos i surówki. Bez względu jednak do jakich potraw dodaje się tę kapustę, warto pamiętać, by nie zabrakło jej w cotygodniowym menu, bo bardzo przydaje się organizmowi. Oto kilka ważnych dla nas efektów tego produktu:
Ludzie są chwilowo szczęśliwsi, gdy piją alkohol, ale w dłuższej perspektywie picie większej ilości napojów wyskokowych nie sprawia, że są bardziej zadowoleni z życia.
Wiele osób prawdopodobnie doświadczyło problemów ze snem z powodu pandemii COVID-19. Jak odkryli uczeni z Washington State University, stres, lęk i depresja podczas pierwszych kilku tygodni pandemii wiązały się z niższą jakością snu i spowodowały, że odpoczynek był krótszy niż zwykle.
Żal jest powszechnym odczuciem i większość z nas z dużym prawdopodobieństwem w jakimś momencie swojego życia doświadczy bólu po śmierci kogoś bliskiego.
Poczucie bezsilności może wywoływać silne pragnienie zakupu czegoś bardzo drogiego.
Od dawna eksperci sądzą, że brak snu może „siać spustoszenie" w naszych emocjach. Jest to szczególnie widoczne u żołnierzy w strefach walk, rezydentów medycznych, a nawet u świeżo upieczonych rodziców. Teraz ta teoria ma neurologiczne podstawy, mówią pracownicy University of Callfornia, Berkeley i Harvard Medical School.
Wiele osób doświadczyło zaburzeń snu w związku z pandemią COVID‑19. Uczeni z Washington State University pokazali, że stres, lęk i objawy depresji podczas pierwszych kilku tygodni pandemii wiązały się z krótszym snem i jego niższą jakością.