Opracowano test krwi, który pomoże przewidzieć ryzyko choroby Alzheimera do 3,5 roku przed postawieniem diagnozy.
Wraz z wiekiem żelazo gromadzi się w korze mózgowej. Wiele badań zaś wskazuje, że postępująca akumulacja tego pierwiastka w istocie czarnej w starszym ludzkim mózgu to główny czynnik rozwoju choroby Parkinsona (PD) i innych chorób neurodegeneracyjnych. Jak się jednak wydaje, nie u wszystkich tak się dzieje, a to dlatego, że nasz organizm ma pewne plany reagowania na przeciążenie żelazem.
Depresja wiąże się ze zwiększonym ryzykiem demencji, jednak leczenie pierwszej z wymienionych chorób depresji może obniżyć zagrożenie drugą.
W ciągu ostatniej dekady w Wielkiej Brytanii zwiększyła się liczba osób deklarujących problemy poznawcze.
W Tel Awiwie opracowano metodę, która wykorzystuje testy muzyczne i przenośne urządzenie do pomiaru aktywności mózgu, by wykryć osłabienie funkcji poznawczych u ludzi w starszym wieku. Cały proces polega na pomiarze 15-minutowej aktywności elektrycznej mózgu podczas wykonywania prostych zadań muzycznych i może być łatwo stosowany przez każdego członka personelu w dowolnej placówce medycznej.
Osoby z nadciśnieniem doświadczają szybszego osłabienia zdolności myślenia, podejmowania decyzji i zapamiętywania informacji niż ludzie z ciśnieniem krwi w normie.
Picie ponad siedmiu jednostek alkoholu tygodniowo ma związek z wyższym poziomem żelaza w mózgu. Akumulacja tego pierwiastka w tkankach mózgowych z kolei wiąże się z chorobami Alzheimera i Parkinsona, i jest mechanizmem rozwoju zaburzeń poznawczych.
Noszone np. na nadgarstkach urządzenia monitorujące ruch mogą być przydatne we wczesnych ostrzeżeniach o pogorszeniu funkcji poznawczych u osób starszych.
Osoby starsze radzą sobie równie dobrze jak młodsze w testach wzrokowej pamięci krótkotrwałej. Co ciekawe jednak, seniorzy używają innych obszarów mózgu niż ludzi młodsi.Starszy mózg też uczy się „nowych sztuczek"
Zdiagnozowanie choroby Alzheimera wymaga dużo czasu i pieniędzy. Potrzebne są długie, bezpośrednie neuropsychologiczne wywiady i klinicyści muszą szczegółowo przeanalizować każdą odpowiedź. Teraz naukowcy z Uniwersytetu Bostońskiego opracowali nowe narzędzie, które może zautomatyzować ten proces.
Pokarmy, które jemy na co dzień, mogą mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, stwierdzają uczeni z Uniwersytetu Stanowego Iowa.
Gdy wkraczamy w wiek emerytalny, większość z nas nie już tak bystra mentalnie jak kiedyś. Według eksperta z University of Alberta jednak znacząca część ludzi ma zdolność odwrócenia osłabienia umysłowego, które towarzyszą starzeniu się.
Dołączenie żurawiny do diety może poprawić pamięć i funkcje mózgu oraz obniżyć „zły" cholesterol - mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Anglii.
Jak wynika z nowego badania przeprowadzonego na University of South Australia, miliony starszych osób ze słabym wzrokiem mogą być błędnie diagnozowane jako zmagające się z łagodnymi zaburzeniami funkcji poznawczych.
Osoby zorganizowane, o wysokim poziomie samodyscypliny, mogą mieć niższe ryzyko rozwoju łagodnych zaburzeń poznawczych wraz z wiekiem, tymczasem ludzie łatwo poddający się nastrojom lub niestabilni emocjonalnie, częściej doświadczają problemów poznawczych na starość, czytamy na stronach Amerykańskiego Towarzystwa Psychologicznego.