Starzenie się wywołuje istotne zmiany w mikrobiomie ludzkiego jelita cienkiego, inne niż te spowodowane lekami lub chorobami.
Ludzie, którzy spędzają więcej czasu na zewnątrz i ci, którzy odznaczają się wyższym poziomem witaminy D, mogą liczyć na niższe ryzyko stwardnienia rozsianego (sclerosis multiplex, SM).
Tłuszcz zawarty w rybach jest polecany osobom, które przeszły udar. Dzięki niemu bowiem można zapobiec dalszym uszkodzeniom mózgu.
Czujesz się ostatnio zapominalski/a? Jesteś w dobrym towarzystwie. Aż dwie trzecie ludzi w wieku 50 lat i starszych doświadcza pewnych trudności w zapamiętywaniu nazwisk, dat i innych szczegółów. Na szczęście małe spadki możliwości naszej pamięci, które pojawiają się wraz z wiekiem, zazwyczaj nie stanowią objawów zaburzeń neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera. To raczej wynik normalnych zmian w strukturze i funkcji mózgu, uspokaja Aaron P. Nelson z Harvard Medical School.