Utrzymanie równowagi w układzie pokarmowym bywa wyzwaniem, szczególnie w obliczu codziennego stresu, pośpiechu, nieregularnych posiłków oraz ciężkostrawnych dań. Nic dziwnego, że wiele osób poszukuje przyjaznych dla organizmu sposobów na wsparcie trawienia i poprawę codziennego komfortu. W ostatnich latach coraz chętniej sięgamy po karczoch - warzywo doceniane nie tylko za walory smakowe, ale też za korzystny wpływ na naszą kondycję.
W dzisiejszym świecie coraz trudniej o chwilę wytchnienia przy stole. Szybkie tempo życia, różnorodne nawyki żywieniowe i jedzenie w pośpiechu przeciążają nasz układ pokarmowy. W rezultacie pojawiają się nieprzyjemne objawy: uczucie ciężkości, wzdęcia, dyskomfort czy spadek energii. Dlatego rośnie zainteresowanie naturalnymi metodami wspomagania trawienia, które pozwalają zachować równowagę bez nadmiernego obciążania organizmu.
Wyniki rutynowych badań krwi mogą być wykorzystane do przyspieszenia diagnozy raka u osób z bólem brzucha lub wzdęciami.
Dieta uboga w fermentujące węglowodany łagodzi niektóre objawy jelitowe i poprawia jakość życia osób cierpiących na chorobę zapalną jelit (IBD).
Osoby z zespołem jelita drażliwego cechują się mniejszą różnorodność bakteryjną w jelitach niż osoby zdrowe.
Niestrawność to powszechny problem, zdarza się każdemu od czasu do czasu. Jej główny objaw to to uporczywy lub nawracający ból czy też dyskomfort w górnej części brzucha. Jakkolwiek dolegliwość może być spowodowana innymi podstawowymi schorzeniami, często wpływają na nią niewłaściwe nawyki żywieniowe, np. zbyt obfite posiłki.
Dieta bogata w błonnik może znacznie zmniejszyć u pacjentów onkologicznych stan zapalny jelit wywołany radioterapią.
Alkohol może spowalniać trawienie po obfitym, kalorycznym posiłku, ale nie wywołuje objawów niestrawności, takich jak zgaga, odbijanie się i wzdęcia, wynika z badań opublikowanych w British Medical Journal.
Kminek pochodzi z zachodniej Azji, Europy i Afryki Północnej. Jego owoce mają ostry, podobny do anyżu smak i aromat. Jest stosowany jako przyprawa do pieczywa, mięsa, serów, ale wykazuje też właściwości lecznicze.
Dieta bogata w błonnik jest polecana przez wielu specjalistów jako poprawiająca nasze zdrowie, wspomaga bowiem trawienie, sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki, wspiera usuwanie toksyn, etc. Może dawać jednak pewne niekorzystne efekty, takie jak wzdęcia. Eksperci radzą, jak sobie z tym poradzić.
Jeśli po posiłkach dośwadczasz wzdęcia, być może jesz zbyt słono, mówią uczeni z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health w Baltimore.
Wzdęcia zwykle są spowodowane nadmiernym wytwarzaniem gazu lub zaburzeniami ruchu mięśni układu pokarmowego - występuje wówczas obrzęk okolic brzucha po jedzeniu, co powoduje dyskomfort i ból.
Zespół jelita drażliwego obejmuje zaburzenia czynności jelit, których główne objawy to bóle brzucha, wzdęcia, bigunki, a nawet mdłości i wymioty. Ciągle nie są znane przyczyny rozwoju tej dolegliwości, a jest ona powszechnam, bo może dotyczyć nawet jednej trzeciej dorosłych ludzi. Sprawdź, jak osłabić symptomy choroby.
Lubczyk, łac. Levisticum officinale, był wykorzystywany w celach leczniczych już średniowieczu. Jest stosowany przy wzdęciach i zaparciach, do wywoływania pocenia, w leczeniu kolek. Poza tym może pomóc w walce z żółtaczką, kamieniami nerkowymi i zapaleniem oskrzeli. Roślina była też stosowana jako lek moczopędny.
Często boli cię żołądek? Miewasz biegunkę? Męczą cię wzdęcia? Być może są za to odpowiedzialne twoje nawyki żywieniowe. Sprawdź, co może powodować te dolegliwości.
Sotagliflozyna – lek na choroby nerek i cukrzycę pomaga uchronić się przed udarem