Wzdęcia, mdłości, pieczenie w żołądku…wielu z nas bagatelizuje te objawy, uznając je za zwykłą niestrawność. Nie jest to odpowiedzialne zachowanie. Okazuje się bowiem, że choroba wrzodowa dotyka coraz większej liczby osób, a nieleczona może doprowadzić do bardzo poważnych powikłań.
Jesienne chłody zwykle kojarzą nam się z częstymi przeziębieniami i grypą. Jednak ta pora roku jest także czasem, gdy odzywa się inna dolegliwość – wrzody. Warto więc właśnie teraz uważnie obserwować swój organizm, a jeśli zauważymy niepokojące objawy – wybrać się na badania do gastrologa.
Bakopa drobnolistna (Bacopa monnieri), w medycynie ajurwedyjskiej nazywana brahmi, jest powszechnie stosowana w Indiach, zwłaszcza dla poprawy pamięci czy łagodzeniu objawów padaczki. Bakopę tradycyjnie stosuje się też w leczeniu astmy, chrypy, i zaburzeń psychicznych.
Pomaga walczyć z przeziębieniem, jest polecana przy kamicy żółciowej i nerkowej oraz rozmaitych zaburzeniach układu pokarmowego. Jest powszechnie dostępna w naszym kraju i powinna być bardziej doceniana zarówno ze względu na niezwykłe właściwości lecznicze, jak i pielęgnacyjne.
Paneuropejski zespół naukowców wykazał, że spożywane truskawek może działać ochronnie na żołądek uszkodzony przez alkohol, ponieważ owoce te pomagają chronić jego błonę śluzową.
Żurawina pomaga leczyć problemy z pęcherzem, odkaża gardło oraz jamę ustną, przyspiesza neutralizację trucizn w organizmie, zawiera silne antyoksydanty, jest źródłem wielu witamin i minerałów.
Stres i niepokój towarzyszą nam w różnorodnych sytuacjach życiowych. Jeżeli są jednak permanentne, stanowią czynnik zwiększający podatność na rozwój chorób, szczególnie chorób wirusowych. To jednak nie wszystko, przedłużające się odczuwanie stresu może towarzyszyć: wrzodom żołądka, cukrzycy, astmie, nadciśnieniu tętniczemu, migrenowym bólom głowy, a nawet nowotworom.
W czasie zbliżających się świąt na naszych stołach pojawi się mnóstwo pysznych, tradycyjnych potraw: ciast, pasztetów, pieczonych mięs i jajek w różnej postaci, nic więc dziwnego, że niemal każdy z nas zje w ciągu tych dni o wiele za dużo. O zachowaniu umiaru powinni pamiętać przede wszystkim ci, którzy na co dzień borykają się z różnymi schorzeniami.
Spośród wszystkich pierwiastków, z których zbudowany jest organizm ludzki, co najmniej 25 jest potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania, z czego 18 uważa się za niezbędne. Do tej ostatniej grupy należą cynk i selen, zwane pierwiastkami śladowymi albo mikroelementami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że oba pierwiastki spełniają także bardzo istotną rolę we wzmacnianiu układu odpornościowego organizmu. Zwiększają poziom wytwarzanych przeciwciał i aktywność białych krwinek, a także chronią komórki układu odpornościowego przed uszkodzeniem.