Nowe badania opublikowane czasopiśmie „Gut" sugerują, że zwiększenie spożycia przeciwutleniaczy może obniżyć ryzyko trzustki aż o 67 proc.
Aktywność fizyczna i witamina E mogą pomóc opóźnić proces starzenia się. Moc tej potężnej kombinacji została szczegółowo zbadana przez uczonych przez University of Florida przedstawiona w magazynie Biological Research for Nursing.
Wymyślony przez ekspertów z NASA napój w celu ochrony astronautów przed promieniowaniem okazuje się być skuteczny przeciw zmarszczkom, skazom i innym uszkodzeniom skóry.
Selen wraz z witaminą E działa jako silny przeciwutleniacz. Odpowiada więc za zapobieganie lub opóźnianie procesu utleniania wiązań chemicznych, a zatem wspomaga naturalne mechanizmy ochronne organizmu. Poza tym ma udział w zachowaniu zdrowia prostaty.
Szukasz smacznej i zdrowej przekąski? Sięgnij po popcorn. Z nowego badania wynika, że takie małe co nieco zawiera więcej polifenoli (rodzaj przeciwutleniaczy) niż niektóre owoce czy warzywa.
Wiosna to czas porządków - w domu, ogrodzie, ale i we własnym organizmie. Kiedy robi się cieplej, chętniej decydujemy na treningi , zabiegi pielęgnacyjne, etc. Wiosną pojawiają się też nowe propozycje firm kosmetycznych - warto być „na bieżąco" z nowymi ofertami - być może znajduje się wśród nich preparat, który spełni pokładane w nim nadzieje na poprawę wyglądu.
Trwa gorący przedświąteczny okres zakupów. Galerie handlowe są oblężone przez spieszących się klientów, którzy zawczasu chcą przygotować się do Świąt i zaopatrzyć w prezenty nim opustoszeją półki sklepów. Co może bowiem dziwić, w galeriach nie widać kryzysu - sezon na sprawunki trwa i sprzedawcy nie narzekają na brak klientów. Po stronie kupujących jednak pozostaje problem wyboru odpowiednich upominków, niektórzy rozglądają się za oryginalnymi przedmiotami, inni pozostają przy tradycyjnych prezentach - krawatach czy zestawach kosmetyków. Te ostatnie stanowią czasem prawdziwą deskę ratunku dla współczesnych, spieszących się „Mikołajów".
Antyoksydanty to związki zapobiegającymi i opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych różnych substancji. Ich działanie obejmuje unieszkodliwianie wolnych rodników, które krążą po ludzkim organizmie i uszkadzają komórki ciała. Wśród najsilniejszych antyoksydantów jest koenzym Q10.
Herbata już od bardzo wielu lat gości w naszych domach. Sprawdza się jako dodatek do posiłków, deserów albo jako wierny towarzysz codziennych obowiązków, stanowiąc często alternatywę dla kawy. Niewielu z nas jednak wie, że herbata może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Aby jednak cieszyć się jej dobroczynnymi właściwościami, musimy trochę o niej wiedzieć.
Jedzenie może być ważnym sprzymierzeńcem w dążeniu do zdrowszego i dłuższego życia. Słynny grecki lekarz Hipokrates ponad 2 tysiące lat temu apelował: „spraw, by jedzenie było twoim lekiem". Łatwo jednak zboczyć ze zdrowej ścieżki: tzw. junk food, tłuszcze nasycone, rafinowana mąka, antybiotyki i hormony w produktach żywnościowych to nasza codzienność - a przecież zaopatrzeni w wiedzę powinniśmy sami dokonywać lepszych wyborów dietetycznych.
Nadejściu późnego lata i złotej polskiej jesieni towarzyszy wysyp grzybów, który trwa od sierpnia aż do pierwszych przymrozków. Wyprawa na grzyby jest nie tylko doskonałym sposobem na zdrowe spędzenie wolnego czasu, ale także wstępem do smakowitej domowej uczty.
Zapalenie stawów to bolesna choroba, która stanowi coraz częstszy problem w starzejących się społeczeństwach. Jak się jednak okazuje, już sam sposób odżywiania się może ochronić przed dolegliwością.
Nic nie obwieszcza lata tak, jak kiście pomidorów w przydomowych ogródkach i na działkach. Warzywa te od wielu lat cieszą się w Polsce ogromną popularnością i stanowią niezbywalny składnik wielu często przygotowywanych w naszym kraju potraw. Ich ważną zaletą jest jednak nie tylko smak, ale istotne właściwości prozdrowotne.
Kto chce przeciwdziałać fizycznym i psychicznym skutkom starzenia się, powinien spróbować jeść więcej jagód. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze, które pomagają pochłaniać wolne rodniki mające wpływ na rozwój wielu chorób i przyspieszenie procesu starzenia się. No i jagody doskonale smakują, więc nie trzeba nikogo przekonywać, by próbował przygotowywać posiłki i desery z ich dodatkiem, bądź na ich bazie.
Selen działa jako przeciwutleniacz „współpracując" z witaminą E. Ma istotny wpływ na płodność mężczyzn oraz zdrowie gruczołu krokowego.