Warto używać kremów ochronnych nawet w czasie, gdy słońce słabo świeci, a tym bardziej, jeśli okres świąteczny zamierzasz spędzić w cieplejszym miejscu. Uważaj na ekspozycję na promieniowanie słoneczne, bo może znacznie uszkodzić skórę i ją postarzeć.
Sięgnij po sezam, a zmniejszysz stres oksydacyjny, który sprzyja szybszemu starzeniu się.
Chętnie uprawiamy szczypiorek w ogrodzie, a nawet w doniczkach na balkonie czy kuchennym oknie. Trudno sobie wyobrazić bez niego wiosenne kanapki czy jajecznicę. Przyprawa jest bardzo popularna w Polsce. I słusznie, bo ma wiele dobrych właściwości. Oto niezwykłe zastosowania szczypiorku.
Granaty mają silne działanie chroniące zdrowie i wykazują właściwości anti-aging. Jedz regularnie te owoce, a będziesz mógł liczyć na długowieczność i młody wygląd przez długi czas.
Rosnącą popularnością cieszy się post przerywany, czyli dieta, która pomoże skutecznie schudnąć, także w sytuacji, gdy dana osoba zmaga się zespołem metabolicznym.
Dojrzałym ludziom (a nawet takim po trzydziestce) świąteczny czas kojarzy się często z (przywożonymi zwykle z Kuby) pomarańczami (nie, nie z colą...). W bożonarodzeniowy czas więc, choćby z sentymentu częsciej sięgamy po te owoce. I słusznie, choć powinniśmy pamiętać o nich przez cały rok, bo zapewniają wiele prozdrowotnych korzyści.
W literaturze poświęconej żywności oraz żywieniu antyoksydanty i wolne rodniki odmieniane są przez wszystkie przypadki. Mimo tego niewiele osób potrafi wyjaśnić, skąd się biorą i jaką rolę spełniają w organizmie.
Sezon na truskawki ma się ku końcowi, więc nie warto zwlekać i zaopatrzyć się w te słodkie, zdrowe owoce, które jednak są przydatne nie tylko jako pyszny deser czy składnik dżemu - truskawki mają wiele zastosowań.
Uczeni po raz pierwszy pokazali, w jaki sposób powstają uszkodzenia DNA, które mogą wystąpić w skórze w związku z ekspozycją na słoneczne promieniowanie ultrafioletowe słońca. Uszkodzenia te skutkować mogą i problemami ze zdrowiem (nowotworem), i szybszym starzeniem się (zmarszczkami).
Codzienne serwowanie sobie filiżanki kawy to prozdrowotny wybór, bo zawiera ona dużo przeciwutleniaczy, które pomagają zachować młodość i uchronić się przed wieloma chorobami. Okazuje się, że wpływ na jej właściwości m. in. sposób palenia.
Starzenie się jest nieuniknione, a jego sprzymierzeńcem są obecne w organizmie wolne rodniki. Można jednak z nimi walczyć i to w naturalny sposób - kluczem do młodego wyglądu jest żywność bogata w antyoksydanty.
Bywa nazywany rosyjskim ananasem, złotem Syberii czy cierniem morskim. Rokitnik zwyczajny, bo o nim mowa, to roślina, która uważana jest za jedną z najbardziej wartościowych na świecie. A wszystko za sprawą jego zdrowotnych i odżywczych zastosowań.
Już wiele napisano o niezwykłych wartościach odżywczych orzechów. Choć są bowiem kaloryczne, zawierają zdrowe kwasy omega-3, a także ważne witaminy i minerały. Orzeszki ziemne są jednak nie tylko świetnym dodatkiem do dań czy przekąską. Zobacz, jak jeszcze można je wykorzystać.
Bakłażany są bogate w błonnik i wiele innych składników odżywczych, które wspomagają ochronę przed powszechnymi chorobami. A ponieważ warzywa te można przyrządzić na wiele różnych sposobów, mogą zasmakować niemal każdemu.
Pieprz świetnie przyprawia potrawy nadając im ostrzejszego smaku. Można go jednak używać w znacznie większej ilości przypadków niż te poprawiające odczucia smakowe. Zobacz, jakie są niezwykłe zastosowania pieprzu.