Brak słońca, ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza to częste elementy towarzyszące zimie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces oczyszczenia organizmu dietą bogatą w owoce, warzywa i soki. Produkty te są dobrym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki wspierając oczyszczanie organizmu.
Przed oznakami upływu czasu ratujemy się na różne sposoby, kupujemy kosmetyki powstrzymujące starzenie się czy poddajemy się zabiegom odmładzającym - wszystko to jednak daje ograniczone efekty, a najsilniejszy wpływ na nasz wygląd mają geny...
Junk food czy fast food, czyli śmieciowe jedzenie, stało się powszechnie dostępne i chociaż nasza wiedza dietetyczna jest coraz szersza, współczesny styl życia sprzyja wyborowi niezdrowych przekąsek i „ciężkich", ale szybko podawanych posiłków. Okazuje się, że efekty takiego jedzenia można złagodzić dzieki piciu soku pomarańczowego.
Sezon na grzyby się skończył, ale te zebrane i ususzone lub zamarynowane, dostępne są dla nas przez cały rok. A że warto po nie sięgać dość często, przekonują amerykańscy badacze, którzy odkryli, że grzyby zawierają składniki o silnym działaniu przeciwstarzeniowym.
Uczeni z Uniwersytetu Kentucky ustalili, że arbuz może mieć działanie zapobiegające rozwojowi miażdżycy.
Przeciwutleniacze są nam potrzebne, by organizm mógł normalnie funkcjonować, uchronić się przed rozmaitymi chorobami i wolniej się starzeć. Możemy zwiększyć ich ilość dzięki odpowiedniej diecie. Okazuje się jednak, że wysiłki te mogą mieć ograniczony efekt, jeśli wraz z przciwutleniaczami spożywa się mleko.
Codzienny stres może nas wpędzić w choroby, ale i znacznie przyspieszyć starzenie się, w tym wygląd naszej skóry.
Tiron, związek o działaniu antyoksydacyjnym, może być eliksirem młodości dla skóry. Pozwala chronić skórę przed szkodliwym efektem promieniowania UVA.
Skóra musi zmagać się z wieloma niszczącymi ją czynnikami - stres, niewłaściwa dieta, zaburzenia hormonalne sprawiają, że przestaje wyglądać zdrowo i wyraźnie widać na niej oznaki starzenia się. Zobacz, jak powstrzymywać ten proces.
Są w naszym kraju powszechne i niedrogie. Chętnie robimy z nich konfitury i dodajemy do ciast, a nawet dań mięsnych - śliwki, bo o nich mowa - powinny na stałe zagościć w menu, bo mogą przydać wielu korzyści dla zdrowia i urody.
Warto używać kremów ochronnych nawet w czasie, gdy słońce słabo świeci, a tym bardziej, jeśli okres świąteczny zamierzasz spędzić w cieplejszym miejscu. Uważaj na ekspozycję na promieniowanie słoneczne, bo może znacznie uszkodzić skórę i ją postarzeć.
Sięgnij po sezam, a zmniejszysz stres oksydacyjny, który sprzyja szybszemu starzeniu się.
Chętnie uprawiamy szczypiorek w ogrodzie, a nawet w doniczkach na balkonie czy kuchennym oknie. Trudno sobie wyobrazić bez niego wiosenne kanapki czy jajecznicę. Przyprawa jest bardzo popularna w Polsce. I słusznie, bo ma wiele dobrych właściwości. Oto niezwykłe zastosowania szczypiorku.
Granaty mają silne działanie chroniące zdrowie i wykazują właściwości anti-aging. Jedz regularnie te owoce, a będziesz mógł liczyć na długowieczność i młody wygląd przez długi czas.
Rosnącą popularnością cieszy się post przerywany, czyli dieta, która pomoże skutecznie schudnąć, także w sytuacji, gdy dana osoba zmaga się zespołem metabolicznym.