Jak dowodzą badania naukowe przeprowadzone w wielu laboratoriach świata m.in. w Polsce w Akademii Rolniczej we Wrocławiu przez profesora Jana Oszmiańskiego, owoce aronii mają niezwykle silne właściwości przeciwutleniające, a jej unikalne składniki - antocyjany aroniowe pomagają pozbyć się zmian rumieniowych, wzmacniają ścianki naczyń krwionośnych oraz zmniejszają stany zapalne i obrzęki. Kosmetyki polecane są szczególnie dla cery przesuszonej, wrażliwej, zmęczonej o kruchych naczynkach krwionośnych ze skłonnością do rozszerzania i pękania.
Coraz krótsze dni, deszcze, chłód…Nawet osoby w pełni zdrowia jesienią nie czują się najlepiej. A co mają powiedzieć ci, którzy mają kłopoty kardiologiczne, albo stale są zmęczeni. Może warto przy okazji sprawdzić poziom koenzymu Q10?
Jesień i zima to czas, kiedy najczęściej chorujemy, dopada nas grypa i katar. Sok z malin jest w dalszym ciągu, tak jak bywało za czasów naszych prababek, najskuteczniejszym i najzdrowszym lekiem na pierwsze symptomy przeziębienia.
Śliwki, których ojczyzną jest Azja Mniejsza, Kaukaz i Persja, na stoły Europy dotarły po podbojach Aleksandra Macedońskiego. Te owoce to skarbnica naturalnych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawierają witaminy z grupy B, które regulują działanie układu nerwowego i pracę mięśni, mają też wpływ na stan komórek i przemianę materii.
Jesienny chłód i brak słońca to czas, kiedy powinniśmy szczególnie zadbać o nasze zdrowie. Nie sięgajmy po leki, uprzedźmy chorobę – pomóc może sok aroniowy.
Czekolada to jeden z tych produktów, które posiadają walory smakowe a jednocześnie korzystnie wpływają na zdrowie. Warunkiem tej ostatniej właściwości czekolady jest oczywiście umiar w jej spożywaniu.
Naukowcy z Medycznego Centrum Erazma w Rotterdamie przeprowadzili badania, z których wynika, że istnieje związek pomiędzy paleniem papierosów a częstotliwością zachorowań na chorobę Alzheimera i inne rodzaje demencji. Aktywni palacze częściej cierpią z powodu tych chorób niż osoby, który porzuciły nałóg lub nigdy nie paliły.
Przeciwutleniacze występujące w jabłkach – flawonoidy skutecznie unieszkodliwiają wolne rodniki, mają więc bardzo silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe.
Skóra gładka, jędrna, brzoskwiniowego koloru jest atrybutem młodości. Z upływem czasu zmienia się jednak wygląd naszej skóry i jej potrzeby. Skóra staje się sucha, cienka i mało elastyczna. Warstwa rogowa naskórka ulega pogrubieniu powodując „poszarzenie” karnacji i utratę jej naturalnego blasku. Zwiększa się ilość głębokich zmarszczek. Pojawiają się przebarwienia, rozszerzone naczynka i wolne rodniki.
Naukowcy z University of Michigan przeprowadzili badania, z których wynika, że spożywanie wiśni może znacząco obniżyć poziom cholesterolu, trójglicerydów, insuliny i glukozy. Antocyjaniny, barwniki występujące w owocach przyczyniają się do zmniejszenia prawdopodobieństwa wystąpienia chorób układu krążenia.
Każda kobieta chce wyglądać pięknie. To naturalne, bo gdy czujemy się piękne mamy lepsze samopoczucie i więcej pewności siebie. To z kolei pozwala nam działać skuteczniej i daje energię do pokonywania wszelkich przeszkód. Jest wiele czynników, które źle wpływają na nasza urodę np. zła dieta, nadmiar słońca, stres. Są to jednak czynniki, które możemy kontrolować. Jedynym czynnikiem, którego nie da się opanować jest czas. Czas bezlitośnie kreśli na nas swoje znaki i niestety nie ma takiej mocy, która mogłaby to zatrzymać. Możemy jednak zaprzyjaźnić się z czasem i wydatnie złagodzić jego wpływ na nasz wygląd.
Naukowcy z Uniwersytetu Oxfordzkiego przeprowadzili badania, z których wynika, że związki mające właściwości antyutleniające dodane do jedzenia mogą przedłużyć życie konsumentom nawet o 10 lat.
Po raz pierwszy koenzym Q 10 został zidentyfikowany przez naukowców w 1957 roku. W ustroju pełni funkcję witaminy, niezbędnej do życia każdej komórki. W wyniku niedoboru koenzymu Q 10 zaburzona zostaje wydolność komórki, tkanki lub całego narządu, co może być przyczyna wielu chorób. Dotyczy to w szczególności tych narządów, które dla swojej czynności wymagają dużej ilości energii. Należą do nich przede wszystkim miesień sercowy i mięśnie szkieletowe. Koenzym Q 10 poprawia odporność organizmu, zwiększa jego siłę fizyczną i wytrzymałość oraz wspomaga leczenie wielu chorób.