Ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i podobne rodzaje demencji można zmniejszyć poprzez dzięki odpowiedniej diecie, szczególnie takiej bogatej w przeciwutleniacze.
Dieta wysokotłuszczowa może aktywować reakcję serca, która powoduje destrukcyjny wzrost tego organu i prowadzi do większego ryzyka zawału serca.
Lepsze zdrowie można sobie zapewnić częściej stosując zioła i przyprawy podczas gotowania. Nie tylko poprawiają smak potraw, ale też są bogatym źródłem przeciwutleniaczy i mogą dawać efekty przeciwnowotworowe.
Nie ma sensu wydawać fortuny na markowe kremy i czy poddawać się drogim zabiegom kosmetycznym, mówią badacze Uniwerystetu Wschodniej Anglii, składnik czarnego bzu może istotnie zahamować powstawanie zmarszczek i sprawić, że skóra będzie wyglądała młodo.
Grzyby zawierają bardzo duże ilości dwóch przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zachować zdrowie i spowolnić starzenie się.
Ekstrakty z liści miłorzębu (Ginko biloba) mogą chronić komórki przed uszkodzeniem wynikającym z promieniowania. Dzięki temu będzie można zmniejszyć skutki uboczne u pacjentów poddawanych radioterapii.
Jedzenie jabłek, które są owocami bogatymi w substancje przeciwutleniające wydłużyło średnią długość życia badanych zwierząt o 10 proc.
Jeśli chcesz zadbać o swoje płuca i sprawić, żeby łatwiej ci się oddychało, musisz regularnie ćwiczyć i unikać dymu papierosowego oraz zanieczyszczeń powietrza. Co więcej, odpowiednia dieta może poprawić funkcjonowanie tych narządów. Oto, co warto jeść.
Wiosna w pełni i chociaż pogoda najwyraźniej jeszcze nie zawsze o tym wie, przynosząc deszcz i chłód. Coraz częściej jednak mamy naprawdę słoneczne dni. Żeby się nimi bezpiecznie cieszyć, trzeba używać kremu ochronnego.
Ostatnio dużo się pisze o wpływie mikroflory jelitowej na fizyczne i psychiczne zdrowie, okazuje się bowiem, że jej stan znacząco przekłada się zarówno na jeden, jak i drugi jego wymiar. Teraz zbadano, jak zmiany w mikrobiomie jelit wywołują uszkodzenia na poziomie komórkowym, co z kolei oznacza przyspieszone starzenie się.
Brak słońca, ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, zanieczyszczenia powietrza to częste elementy towarzyszące zimie, które wpływają na funkcjonowanie organizmu. Dlatego wraz z rozpoczynającą się wiosną warto naturalnie wspomóc proces oczyszczenia organizmu dietą bogatą w owoce, warzywa i soki. Produkty te są dobrym źródłem antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki wspierając oczyszczanie organizmu.
Przed oznakami upływu czasu ratujemy się na różne sposoby, kupujemy kosmetyki powstrzymujące starzenie się czy poddajemy się zabiegom odmładzającym - wszystko to jednak daje ograniczone efekty, a najsilniejszy wpływ na nasz wygląd mają geny...
Junk food czy fast food, czyli śmieciowe jedzenie, stało się powszechnie dostępne i chociaż nasza wiedza dietetyczna jest coraz szersza, współczesny styl życia sprzyja wyborowi niezdrowych przekąsek i „ciężkich", ale szybko podawanych posiłków. Okazuje się, że efekty takiego jedzenia można złagodzić dzieki piciu soku pomarańczowego.
Sezon na grzyby się skończył, ale te zebrane i ususzone lub zamarynowane, dostępne są dla nas przez cały rok. A że warto po nie sięgać dość często, przekonują amerykańscy badacze, którzy odkryli, że grzyby zawierają składniki o silnym działaniu przeciwstarzeniowym.
Uczeni z Uniwersytetu Kentucky ustalili, że arbuz może mieć działanie zapobiegające rozwojowi miażdżycy.