Sklepowe półki uginają się od różnego rodzaju wód butelkowanych. Na ich opakowaniach pojawiają się napisy: mineralna, źródlana, stołowa. Co one oznaczają? Które z tych wód są naturalne i bardziej wartościowe? Warto wiedzieć, czym się różnią, żeby wybrać tę najodpowiedniejszą dla siebie.
Inspekcja Handlowa wzięła pod lupę wody mineralne i źródlane oraz napoje nazywane potocznie „wodami smakowymi”. Efekt? Kontrolerzy wykryli nieprawidłowości w przypadku co dziesiątej partii towarów. Najczęściej pojawiające się zastrzeżenia to różna od deklarowanej zawartość kationów i anionów oraz mylące informacje na etykietach.
„Woda - naturalnie ze źródła" to hasło kampanii społecznej promującej picie dobrych jakościowo wód w opakowaniach, która rozpoczęła się 19 maja. Jej inicjatorem jest Krajowa Izba Gospodarcza "Przemysł Rozlewniczy".