Po raz pierwszy dopuszczono do sprzedaży mięso hodowlane, produkowane w bioreaktorach bez uboju zwierzęcia. Eksperci uważają, że to przełomowy moment w przemyśle mięsnym
Już dwie trzecie Polaków wybiera kurczaka, kierując się przede wszystkim jego korzystnymi walorami zdrowotnymi, na tle innych mięs. Wieprzowina otrzymała natomiast niespełna 24 proc. wskazań.
Zwolennicy wieprzowiny delektują się aromatyczną karkówką i soczystymi stekami. Miłośnicy kurczaka zajadają się chrupiącymi skrzydełkami. A po rostbef i antrykot sięgają ci, którzy najbardziej cenią sobie szlachetną wołowinę. Przyrządzając mięso na grillu, dogodzimy każdemu amatorowi mięsnych dań. Jakie mięso wybierać na grilla? W jaki sposób doprawiać i czym marynować? Z czym podawać?
Dieta Atkinsa to niskowęglowodanowy plan odżywiania opracowany przez amerykańskiego lekarza Roberta Atkinsa. Jej twórca reklamowal ją jako kluczową dla skutecznej utracie na wadze i chociaż nie ma na to żelaznych dowodów, ten sposób odżywiania się zyskał sławę ułatwiającego utrzymanie ładnej sylwetki. Jeśli chcesz wypróbowac tę dietę, oto jej podstawowe założenia.