Nieustannie mówi się, jak niezdrowe jest jedzenie słodyczy, straszą wizytą u dentysty, chowają łakocie przed swymi pociechami, a tymczasem sami za nimi przepadają! Pokolenie wyżu demograficznego, dziś czterdziesto- i pięćdziesięciolatkowie, przyznają, że nie odmawiają sobie słodkich przyjemności, pomimo zaleceń dietetyków oraz niekończących się ostrzeżeń o złym wpływie cukru na stan zdrowia.
Instytut Żywności i Żywienia namawia Polaków do rezygnacji z ciężkiej, bogatej w tłuszcze zwierzęce diety na rzecz warzyw, których coraz więcej w naszych sklepach. Warto jeść jarzyny, ponieważ nie tylko urozmaicają nasz jadłospis, ale zawierają również wiele mikroelementów oraz witamin.
Suplementy diety, żywność wzbogacona, preparaty zawierające witaminy, minerały i inne składniki uzupełniające codzienną dietę, a jednocześnie wzmacniające organizm nie są jeszcze popularne wśród Polaków - wynika z badania OMNIMAS przeprowadzonego przez TNS OBOP w maju 2006 roku.
"Jedz jabłko rano dla zdrowia i jedno wieczorem dla urody" - mówi stare przysłowie. Jeśli się do niego stosujemy i oprócz jabłka codziennie zjadamy banana i garść winogron - mamy ogromną szansę na uniknięcia groźnej choroby oczu - związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki czyli AMD (Age-related Macular Degeneration).
Zła dieta pozbawiona najbardziej wartościowych elementów odżywczych może wpływać na proces starzenia się. Najnowsze badania przeprowadzone na ptakach dowodzą, iż pokarm ubogi w przeciwutleniacze może mieć bardzo negatywny wpływ na organizm.
AMD(age-related macular degeneration - zwyrodnienie plamki związane z wiekiem) to postępująca choroba oczu, która oddziaływuje na plamkę czyli obszar w oku odpoweidzialny za centralne widzenie. Jak dowodzą badania, wystarczy codzienna porcja odpowiednich witamin i minerałów by obniżyć ryzyko wystąpienia choroby.