Bez względu na rodzaj żółtaczki, w jej ostrej fazie pacjent odczuwa wiele dolegliwości, w tym brak apetytu, nudności, wymioty, bóle brzucha, zmiany w odczuwaniu smaku, gorączka, żółty odcień skóry. Wszystko to sprawia, że trudniej jest dobrze się odżywiać w chorobie. Pożywna dieta jednak może zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wątroby i poprawić samopoczucie.
Zażywanie witamin z grupy B może opóźnić osłabienie zdolnosci poznawczych.
Witaminy z grupy B mogą chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań uczonych z Uniwersytetu Oxfordzkiego.
Mózg i inne elementy układu nerwowego są najbardziej skomplikowanymi i czułymi strukturami fizjologicznymi w organizmie człowieka. Do utrzymania odpowiedniego funkcjonowania tych struktur niezbędna jest odpowiednia dieta.
Duże pieniądze czy pozostawanie w związku wcale nie muszą dać zadowolenia z życia. Badania wykazały, że wspomniane rzeczy wcale nie przyczyniają się poczucia szczęścia, w istocie taka ocena własnego życia ma więcej wspólnego z innymi czynnikami.
Witaminy to związki organiczne, których określona ilość jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Trzeba je dostarczać z pożywieniem, ponieważ organizm albo nie wytwarza ich wystarczająco dużo, albo wcale.
Na kłopoty z pamięcią skarży się nawet co trzecia osoba powyżej 65. roku życia. Jednym z najprostszych – i najmniej docenianych – sposobów na utrzymanie intelektu w dobrej formie jest właściwy sposób odżywiania.
Jak naturalnymi sposobami pomóc naszym paznokciom? Co ma największy wpływ na ich kondycję? Zdarza się, że powodem problemów z paznokciami jest niewłaściwe odżywianie się.
Wiosna budzi się bardzo leniwie. Krótsze zimowe dni i chłód spowodowały, że organizm jest bardzo zmęczony, a nam brakuje chęci do działania. Jak sobie poradzić z poranną ospałością i wspomóc siły witalne? Poniżej przedstawiamy kilka prostych, a przy okazji smakowitych, sposobów, jakie poleca dr n. med. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, dietetyk SANTE.