Jedzenie liściastych warzyw zielonych może pomóc w zapobieganiu demencji.
Witaminy i związki mineralne są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podczas jednak, gdy niektóre z nich możemy z łatwością dostarczać z licznymi produktami spożywczymi, inne nie występują powszechnie w pokarmach. Tak jest w przypadku witaminy D, która ma niebagatelny wpływ na rozwój już od pierwszych dni życia.
Już jedna porcja zielonych warzyw liściastych dziennie może pomóc zachować uchronić się przed demencją.
Witamina K była dotychczas znana przede wszystkim jako składnik mający wpływ na krzepnięcie krwi. Okazuje się, że może mieć takie funkcje, jak ochrona zdrowia kości oraz zapobieganie chorobom serca. Co więcej, odkryto, że osoby stosujące najpowszechniejszą, jałową zachodnią dietę mogą mieć niedobory tej witaminy.
Dodanie do diety jogurtu i sera o niskiej zawartości tłuszczu może zmniejszyć ryzyko cukrzycy nawet o jedną czwartą.
Witamina K jest niezbędna, aby białko kości, zwane osteokalcyną, było w pełni funkcjonalne. Badanie uczonych z University of Michigan School of Nursing wykazało, że jeśli dieta kobiet jest uboga w witaminy K, łatwiej rozwija się u nich osteoporoza.
Dobra wiadomość dla miłośników warzyw. Nadszedł czas na szparagi.
Buraki są dobrym źródłem kwasu foliowego, potasu i azotanów. Szklanka soku z tych warzyw dziennie może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, wynika z nowego brytyjskiego badania.
Witaminy to związki organiczne, których określona ilość jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Trzeba je dostarczać z pożywieniem, ponieważ organizm albo nie wytwarza ich wystarczająco dużo, albo wcale.
Osoby starsze, które regularnie piją zieloną herbatę, mogą pozostać bardziej zręczne i niezależne w porównaniu do swoich rówieśników, wynika z japońskich badań.
Eksperci ds. urody ostrzegają, że worki pod oczami są ceną kobiet zapłacić za ponure dni zimowe. Chłodna pora roku sprawia, że kobiety wyglądają nawet pięć lat starzej.
Jeden z bardziej popularnych powodów, dla których ludzie angażują się w ćwiczenia i zdrowe odżywianie to chęć ładniejszego wyglądu i młodego samopoczucia. I choć połączenie odpowiedniej diety oraz ćwiczeń fizycznych nie jest dokładnie tak samo skuteczne, jak mityczna Fontanna Młodości, może być bardzo efektywne w utrzymaniu ciała i umysłu w dobrej formie. Okazuje się też, że mało popularny związek pełni tu trudną do przecenienia rolę - mowa o witaminie K.
Potrzeby naszego organizmu zmieniają się wraz z porami roku. Włosy także wymagają specjalnej opieki, adekwatnej do aury.
Kapusta kiszona stanowi niezwykle bogate źródło witamin z grupy B, witamin C, K, a także żelaza, potasu, wapnia i błonnika. Okazuje się zatem być świetnym sposobem na wzmocnienie organizmu na czas zwiększonej zachorowalności na grypę i dużego prawdopodobieństwa przeziębienia.