Odpowiedni poziom witaminy D jest korzystny w profilaktyce raka, pozwala też prognozować ryzyko nowotworu.
Poziom witaminy D w organizmie, gdy zaczyna się stosowanie diety niskokalorycznej, pozwala przewidzieć sukces w odchudzaniu.
Wysokobiałkowa, niskokaloryczna dieta pomaga seniorom z otyłością: schudnąć, utrzymać masę mięśniową, poprawić stan kości i stracić szkodliwą tkankę tłuszczową, wynika z badań przeprowadzonch na Uniwersytecie Wake Forest.
Jak się wydaje, poziom witaminy D odgrywa ważną rolę w śmiertelności z powodu COVID-19. Pacjenci z ciężkim jej niedoborem są dwa razy bardziej narażeni na poważne komplikacje w wyniku choroby.
Chociaż lekarze ostrzegają, że promienie słoneczne mogą zagrażać skórze i przyspieszać jej starzenie się, nie warto zupełnie ich unikać, mają też „życiodajną" moc.
Wyższa dawka witaminy D może wspomagać funkcjonowanie pamięci, uczenie się i podejmowanie decyzji u ludzi starszych. Równocześnie jednak może wydłużać czas reakcji.
Wraz z wiekiem tkanka mięśniowa zmniejsza się i trzeba szczególnie zadbać o to, by mięśnie ciągle stanowiły dobre rusztowanie dla całego ciała. Jak się okazuje, niezbędna do tego jest odpowiednia dawka witaminy D.
Nowe badania wiążą mieszkanie w zimnych, mokrych obszarach ze zwiększonym wskaźnikiem występowania nowotworów.
Witamina D może być ważnym wsparciem w walce z cukrzycą. Osobom, którym zagraża choroba, pomaga opóźnić jest pojawienie się.
Nowe badania pokazują, że niski poziom witaminy D u osób starszych wiąże się z wyższym ryzykiem depresji.
Każdy, kto się odchudza, chciałby jak najszybciej zobaczyć efekty swoich wysiłków, niecierpliwość nie jest jednak sprzymierzeńcem w skutecznym procesie utraty na wadze, a wręcz może być niebezpieczna. Sprawdź, jakie tempo utraty na wadze jest najlepsze.
Potrzeba około dwóch godzin dziennie przebywać na zewnątrz, by móc liczyć osłabienie ryzyka pewnych form raka.
Dla naszej wagi znaczenie ma nie tylko to, co jemy, ale też ile i kiedy. Podczas posiłków o różnych porach dnia warto częstować się różnymi produktami.
Prawidłowe funkcjonowanie naszego układu kostnego zależy od wielu czynników, m.in. od aktywności fizycznej oraz odpowiedniej diety. W tym kontekście ważnymi składnikami codziennych posiłków są wapń i witamina D, które pomagają w utrzymaniu silnych i zdrowych kości.
Pacjentom z zapaleniem dziąseł pomaga dieta bogata w błonnik, witaminy i przeciwutleniacze.