Upadek osoby starszej wiąże się z poważnymi konsekwencjami. Często prowadzi do poważnych złamań, które wymagają długiej i trudnej rekonwalescencji, jest też jedną z najczęstszych przyczyn śmierci w wyniku wypadku wśród osób po 65 roku życia. Wiedza na temat ochrony przed upadkami więc jest przydatna nie tylko ludziom starszym, ale i ich opiekunom.
Z badań wynika, że zwiększenie poziomu witaminy D w organizmie może spowolnić proces starzenia i chronić przed niektórymi chorobami.
Starsze kobiety, które przyjmują odpowiednie ilości witaminy D3, mogą mieć większe szanse na dłuższe życie, wynika z nowego przeglądu badań. Przegląd 50 badań klinicznych z udziałem ponad 94.000 osób w starszym wieku wykazał, że u losowo wybranych kobiet zażywających witaminę D3, zanotowano sześć procent więcej szans na przeżycie w ciągu dwuletniego okresu badań.
Osłabienie układu immunologicznego jest skutkiem zbyt małej ilości witaminy D krążącej w organizmie człowieka, co zwiększa zagrożenie nowotworami i osteoporozą. Brytyjski zespół naukowców opracował nowatorskie, super dokładne badanie krwi, za pomocą którego można ustalić, jak dużą rolę w niedoborze witaminy D odgrywa dieta danej osoby. Badanie zaprezentowano w dwóch artykułach opublikowanych w czasopiśmie Nutrition Journal.
Kolejne badanie wspierają znane już ustalenia - witamina D pomaga organizmowi zwalczać infekcje. Tym razem dowiedziono, że może być pomocna w powstrzymaniu rozwoju choroby dziąseł.
Starsze kobiety, u których poziom witaminy D jest dostatecznie wysoki, są mniej narażone na związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD), chorobę, która może spowodować nieodwracalną utratę wzroku. Do takich wniosków doprowadziły niedawne badania, których wyniki opublikowano w czasopiśmie Archives of Ophthalmology.
Pacjenci, u których diagnoza choroby Parkinsona jest niedawna, mają wyższe niż średnie prawdopodobieństwo posiadania niedoboru witaminy D, wynika z badań przeprowadzonych przez uczonych z Emory University School of Medicine w USA.
Już w trzeciej dekadzie życie niektóre zdolności poznawcze ulegają osłabieniu. Proces starzenia się mózgu zaczyna się dość wcześnie i nieustępliwie postępuje wraz z wiekiem. Wszystko to jednak nie dzieje się zupełnie poza naszą „jurysdykcją", odpowiedni styl życia pomoże powstrzymać negatywne czynniki starzenia się. Jednym z jego elementów jest dostarczanie organizmowi odpowiednich składników odżywczych, w tym witamin.
Zima przyszła wcześniej, niż wynikałoby to z kalendarza. W efekcie luty to trzeci miesiąc, który przywitaliśmy w towarzystwie śniegu. Oczywiście taki stan rzeczy nie przeszkadza miłośnikom zimowego szaleństwa, ale ci, którzy codziennie muszą poruszać się po zaśnieżonych, zimnych miastach i wsiach, mogą czuć się lekko zniecierpliwieni. Poza tym zima ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie - wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nasilonych problemów zdrowotnych.
Komórki kości przechodzą ciągły proces odnowy i do trzydziestego roku życia szybciej tworzą się niż ulegają niszczeniu. Później jednak jest odwrotnie, kobiety i mężczyźni zaczynają tracić tkankę kostną jako część naturalnego procesu starzenia się. Poprzez odpowiednie kroki możemy jednak zmniejszyć ryzyko osteoporozy i pomóc uniknąć złamania kości w późniejszym okresie życia.
Międzynarodowa Fundacja Osteoporozy (International Osteoporosis Foundation, IOF) wydała nowe oświadczenie zawierające zalecenia spożywania witaminy D dla osób starszych. Witamina D jest ważna dla rozwoju kości i mięśni oraz zachowania ich funkcji. Z tego powodu niezwykle istotnym elementem dla utrzymania wytrzymałości kości i zapobieganie upadkom, jak również złamaniom osteoporotycznym.
Zarówno niski i wysoki poziom witaminy D jest związane ze zwiększonym ryzykiem zespołu słabości (ang. frailty) u starszych kobiet, wynika z nowych badań.
Wykreuj "wewnętrzne słońce", by łatwiej przetrwać chłodniejsze dni. Deszczowy okres i brak słońca może oznaczać przegapienie naturalnych korzyści dla zdrowia, które przynosi lato. Unikanie wychodzenia na zewnątrz oznacza mniej wysiłku, niższy poziom witaminy D i mniej posiłków al fresco. W efekcie czujemy się bardziej ociężali, tracimy dobry nastrój i borykamy się z większą ilością problemów zdrowotnych. Można jednak tego uniknąć - oto kilka propozycji.
Przeprowadzone niedawno analizy wcześniejszych badań wykazały, iż istnieje znaczący związek między niskim poziomem spożywania wapnia, witaminy D lub produktów nabiałowych a cukrzycą typu 2.
Witaminę D trzeba wreszcie „zadenuncjować", bo choć każdy wie, że jej potrzebuje, to rzadko zdaje sobie w jakich dawkach i dlaczego.