Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, ale nie jest przez niego wytwarzana. Dlatego musi być codziennie dostarczana wraz z pożywieniem. Ale co istotne – jest najbardziej nietrwałą z witamin i szybko się utlenia (zmniejsza się jej ilość), jeśli żywność, która ją zawiera jest niewłaściwie przechowywana.
Rak stanowi obecnie jedną z głównych przyczyn (dokładnie - drugą) śmierci na całym świecie. Jednocześnie szacuje się, że liczba chorych będzie wzrastała. Mimo dostępnych coraz skuteczniejszych terapii, choroba pozostaje bardzo poważnym zgarożeniem dla życia. Teraz odkryto, że pomocna w walce z nią może być witamina C.
Kiedy się przeziębiasz, tracisz siły, męczy cię ból i katar, nie masz energii na obowiązki w domu i pracy - chcesz więc jak najszybciej złagodzić objawy choroby. Poza stosowaniem leków, masz do dyspozycji kilka domowych sposobów na zmniejszenie uporczywości symptomów choroby.
Firma, marka, cena, działanie. Czasami wybór kremu do pielęgnacji twarzy do najprostszych nie należy. Poza dobraniem go do naszej cery i wieku, należy również zwrócić uwagę na skład. Czego zatem szukać?
Aby cieszyć się smukłą sylwetką i dobrym nastrojem, potrzebujesz odpowiedniej ilości snu. Jeśli nie masz okazji, aby się wysypiać, grozi ci podwyższony poziom stresu, zyskiwanie na wadze, zaburzenia nastroju, problemy z koncentracją i inne kłopoty... zobacz, co jeś, by poprawić jakość snu.
Szpinak jest bardzo popularny w kuchni tych, którzy chcą zadbać o zdrową dietę. Warto dołączyć go do jadłospisu, bo przydaje wiele zdrowotnych i urodowych korzyści. Zobacz, jak ważne są zastosowania szpinaku.
W sezonie 2015/2016 od września do stycznia zanotowano łącznie ponad 1,6 miliona przypadków zachorowań na grypę. Prawie 80 proc. Polaków próbuje leczyć się na własną rękę. Z reguły zapominamy, że najlepsza jest profilaktyka – duża dawka witaminy C, sen, zbilansowana dieta i trochę ruchu. Jak wzmocnić odporność zimą?
Przeziębienie to jedna z najczęstszych chorób. Ludzie zapadają na nią co najmniej raz lub dwa razy w roku.
Sezon zachorowań na grypę wkrótce osiągnie swoje apogeum. Polacy co roku zażywają ogromne ilości leków, próbując wyleczyć się z tej choroby. Jednak niewielu z nas wciąż zapomina o najprostszej, a jednocześnie najbardziej sprawdzonej zasadzie - lepiej zapobiegać, niż leczyć.
Pacjenci chorujący na zaćmę powinni zwiększyć ilość witaminy C w diecie. Dzieki temu mogą aż o kilkadziesiąt procent osłabić rozwój choroby.
Amerykańscy badacze nie mają dla nas dobrych wieści - jedzenie ziemniaków cztery razy w tygodniu zwiększa ryzko nadciśnienia u kobiet, a warzywa te stanowią przecież jeden z najpopularniejszych składników rodzimej kuchni.
Nasze organizmy nie produkują samodzielnie witaminy C (kwasu askorbinowego), dlatego tak często słyszymy zalecenia, aby dostarczać ją sobie każdego dnia wraz z pożywieniem. Jednak nie tylko dobrze zbilansowana dieta może pomóc nam wykorzystać jej cenne właściwości. Równie istotna jest witamina C zawarta w kosmetykach, zwłaszcza gdy obserwujemy u siebie oznaki starzenia się skóry – przebarwienia, utratę elastyczności, jędrności i zdrowego kolorytu.
Dieta silnie wpływa na samopoczucie i wygląd. Jeśli doświadcza się pewnych dolegliwości, a ich powody nie są znane, można upatrywać przyczyn tego np. w diecie. Warto spróbować zmodyfikować jadłospis i sprawdzić czy niedomaganie słabnie. Oto trzy częste symptomy wywoływane przez niewłaściwy sposób odżywiania się.
Jest świetnym dodatkiem do sosów, frytek, mięsa, etc. Przydaje potrawie smaku, a ponieważ zaiwera likopen, silny przeciwutleniacz, może poprawić stan zdrowia - zobacz, jak jeszcze wykorzystać ketchup.
Brytyjczycy mawiają: „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie" (An apple a day keeps the doctor away). Nie bez podstawy - jabłka zawierają dużo związków, które pomagają zachować dobre zdrowie chroniąc przed rozwojem wielu chorób. Teraz odkryto, że owoce te mogą przedłużyć życie starszych kobiet.