Jesienią i zimą trudniej skomponować dietę bogatą w warzywa i owoce. Jeśli nie chcesz, aby Twojemu organizmowi brakowało przez ten czas witamin doceń warzywa kiszone.
Witamina C to jeden z najważniejszych składników pokarmowych silnie wspomagających pracę systemu odpornościowego. Jednocześnie witamina odpowiada za wzmacnianie struktury kości stawów, skóry, naczyń krwionośnych oraz innych ważnych tkanek naszego organizmu.
Jeśli w żołądku obecny jest tłuszcz, witamina C może przekształcić się z substancji powstrzymującej powstawania nowotworów w czynnik powodujący rozwój nowotworu złośliwego.
U osób starszych, niepełnosprawnych oraz obłożnie chorych, często ze względu na brak ruchu, dochodzi do podrażnień, uszkodzeń i odleżyn. Dlatego ważne jest zapewnienie odpowiedniego poziomu pielęgnacji skóry i właściwej higieny. Pamiętajmy, że odpowiednia ochrona skóry sprzyja szybszemu powrotowi do zdrowia.
Ten zielony krewniak kalafiora jest w naszym kraju coraz popularniejszy - i słusznie, ma bowiem mnóstwo wartości odżywczych, witamin i soli mineralnych. Choć ich smakiem możemy się delektować praktycznie przez cały rok, warto jeść dużo brokułów właśnie teraz, kiedy są najtańsze i najsmaczniejsze.
Jak pokazują przeprowadzone w Hiszpanii badania, śródziemnomorska dieta wzbogacona dodatkowo o orzechy lub oliwę z oliwek ma znacznie lepszy wpływ na serce, niż standardowa dieta o niskiej zawartości tłuszczu.