Niektóre produkty powinny być wręcz przepisywane przez lekarzy. Ich działanie nie zawsze jest tak intensywne jak wpływ farmaceutyków, ale stanowią dość silne naturalne leki na powszechne schorzenia. Poza tym są uważane za smaczne przekąski lub apetyczne dodatki do głównego posiłki.
Buraki są dobrym źródłem kwasu foliowego, potasu i azotanów. Szklanka soku z tych warzyw dziennie może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, wynika z nowego brytyjskiego badania.
Świat powoli budzi się z zimowego letargu. Jednak dla naszego organizmu przesilenie wiosenne to dość trudny okres, w którym musi się zmagać z niedoborami witamin, a co za tym idzie ze spowolnieniem procesów metabolicznych, wypadaniem włosów, kiepską kondycją skóry i ogólnym osłabieniem organizmu. Ponadto zimowe menu często przysparza nam kilku dodatkowych kilogramów - co jeszcze pogarsza nasz nastrój.
Dzięki odpowiedniej diecie i/lub suplementom można znacznie zmniejszyć ryzyko chorób oczu, przekonują uczeni z University of Alabama w Birmingham (UAB).
Wszyscy wiemy, że zdrowa dieta jest ważna z wielu powodów. Co więcej, istnieje kilka kluczowych produktów, które, jeśli są jedzone regularnie, mają właściwości przeciwstarzeniowe.
Jeden gram witaminy C dziennie pomaga zapobiec przeziębieniu i skrócić czas jego trwania. Nie ma jednak sensu nadmiernie zażywać tej witaminy gdy już jest się chorym.
Rytm i jakość snu zależy od tego, co jemy. Kto spożywa więcej kalorii, doświadcza intensywniejszych problemów z nocnym odpoczynkiem.
Super jedzenie to najbardziej odżywcze pożywienie stanowiące świetne źródło licznych minerałów, witamin, enzymów, antyoksydantów, protein, koenzymów. Eksperci popularyzują produkty najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Mężczyźni, którzy zażywają duże dawki witaminy C, mogą mieć dwukrotnie ryzyko kamieni nerkowych niż pozostali panowie.
Jedzenie trzech lub więcej porcji owoców jagodowych w tygodniu może zmniejszyć ryzyko zawału serca u kobiet.
Świąteczny okres słynie z suto zastawionych stołów i folgowania apetytowi, ale i wyrzutów sumienia z powodu przejadania się. Zastosowanie kilku wskazówek ekspertów pozwoli jednak na spokojne raczenie się świątecznymi potrawami przy zachowaniu zdrowego umiaru.
Podczas grudniowych chłodów zupa podawana na zimno nie jest popularnym daniem na naszych stołach. Warto jednak umieścić słynne hiszpańskie gazpacho w swoim menu, bo regularne jedzenie tego chłodnika pomaga zmniejszyć problemy zdrowotne nadciśnieniowców.
Postęp w medycynie, poprawa diety i lepsze warunki życia powodują, że zwiększa się odsetek osób dożywających siódmej i kolejnych dekad. W wielu rozwiniętych i rozwijających się krajach tempo wzrostu grupy wiekowej 60 + przekracza tempo wzrostu całej populacji. To oznacza zwiększone starania różnych specjalistów w promowaniu odpowiedniego stylu życia - obejmującego m. in. adekwatną do potrzeb seniorów dietę, odpowiadającą na zmiany zachodzące w starzejącym się organizmie.
Międzynarodowy Instytut Przeciwstarzeniowy (International Institute for Anti-Ageing, IIAA) popularyzuje zdrowy sposób odżywiania się i ostrzega, że współczesne menu często prowadzi do niedoborów witaminowo-mineralnych, które zagrażają zdrowiu fizycznemu i psychicznemu, a także przyspieszają starzenie się.
Jak wynika z badan przeprowadzonych na Ohio State University, w grupie zdrowych osób w wieku 40-60 lat, która jadła jedno jabłko dziennie przez cztery tygodnie, zanotowano zmniejszenie poziomu LDL (tzw. „złego cholesterolu) aż o 40 procent.