Nowe badania łączą niedobór witaminy B12 z kurczeniem się mózgu i problemami z pamięcią u osób starszych.
Zła dieta jest związana z większym ryzykiem wystąpienia niedokrwistości u kobiet po menopauzie, wynika z badań.
Kobiety po menopauzie, które nie dostarczają odpowiedniej ilości składników odżywczych w swojej diecie, mają zwiększone ryzyko anemii, wynika z nowych badań.
Dieta wegańska może narazić niektórych na ryzyko chorób serca, ostrzegają naukowcy. Mięso jest zazwyczaj postrzegane jako niebezpieczne, jeśli chodzi o choroby serca. Jednakże po analizie kilku artykułów medycznych związanych z biochemią wegetarianizmu, naukowcy z Uniwersytetu Zhejiang w Chinach sugerują, że weganie mogą być bardziej narażeni ryzyko rozwoju chorób serca.
Niedobór witaminy B12 jest powszechnym zjawiskiem, występujące u około 3% populacji ludzi młodszych i u ponad 10% osób starszych. Szczególnie często ma miejsce u wegetarian, poza tym pacjenci, którzy zażywają leki przeciwcukrzycowe, takie jak metformina, są bardziej narażeni na niedobór witaminy B12 niż ci, którzy nie biorą medykamentów tego rodzaju.
Ilość witaminy B12 jest związana ryzykiem rozwoju demencji. W badaniu nad tą prawidłowością wzięło udział 271 osób. Okazało się, że osoby z najwyższym poziomem witaminy B12 w organizmie miały niższe ryzyko zachorowania na jakąś formę demencji.
Wiek ma wpływ na funkcje poznawcze, wraz z upływem lat w większym lub mniejszym stopniu ulegają osłabieniu. Badania uczonych z uniwersytetów na całym świecie dowiodły, że w utrzymaniu dobrej kondycji umysłowej pomagają aktywność zawodowa, fizyczna, podejmowanie nowych wyzwań, gry i szarady oraz odpowiedni poziom określonych substancji w organizmie, m. in. kwasu foliowego, witaminy B12, ale także witaminy D.
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez brytyjskich naukowców, niski poziom witaminy B12 u osób starszych może prowadzić do atrofii mózgu.
Niedokrwistość czyli anemia diagnozowana jest w przypadku stwierdzenia niższych niż wskazuje norma wartości hemoglobiny i erytrocytów oraz objawów, jakie im towarzyszą. Wyróżnia się niemal 100 odmiennych typów niedokrwistości. W związku ze zróżnicowanymi przyczynami wystąpienia choroby, dzieli się ją jednak na trzy główne grupy: niedokrwistość pokrwotoczna (spowodowana utratą krwi), niedokrwistość wynikająca ze zmniejszonego wytwarzania krwinek czerwonych i zaburzeń wytwarzania hemoglobiny, niedokrwistość spowodowana skróconym czasem życia czerwonych krwinek.