Powszechnie znane są zdrowotne właściwości warzyw i owoców, w tym marchwi. Jej obecność w diecie przyczyni się jednak nie tylko do dobrej kondycji zdrowotnej, jest także polecana przez kosmetologów, dzięki niej możemy mieć ładną, zdrowo wyglądającą cerę.
Peeling to zabieg powszechnie stosowany w kosmetyce, polega na usunięciu martwych komórek, co skutkuje poprawieniem wyglądu skóry, jej regeneracją i rozjaśnieniem. Jest stałym elementem pielęgnacji skóry. Regularnie wykonywany odmładza skórę, czyni ją gładką, świeżą, miękką, pełną blasku i zdrowego wyglądu.
Potrzeby naszego organizmu zmieniają się wraz z porami roku. Włosy także wymagają specjalnej opieki, adekwatnej do aury.
Nie można zatrzymać procesu starzenia się, jesteśmy jednak w stanie znacznie go spowolnić. Aby utrzymać młody, zdrowy wygląd, należy stosować się do rad ekspertów - te są niezmienne od lat: trzeba być aktywnym fizycznie i stosować zdrową, zbilansowaną dietę. Poza tym, warto korzystać ze zdobyć współczesnej kosmetologii, odpowiednio dobrane kosmetyki i zabiegi mogą sprawić, że kobiety dojrzałe wyglądają młodo, mogą pochwalić się świeżo wyglądającą, błyszczącą, piękną cerą.
Kapusta kiszona stanowi niezwykle bogate źródło witamin z grupy B, witamin C, K, a także żelaza, potasu, wapnia i błonnika. Okazuje się zatem być świetnym sposobem na wzmocnienie organizmu na czas zwiększonej zachorowalności na grypę i dużego prawdopodobieństwa przeziębienia.
Algi są bogate w niezbędne do prawidłowego funkcjonowania skóry aminokwasy, związki krzemu, wapnia, jodu oraz cenne mikroelementy. Zawarte w nich witaminy mają bardzo stabilną formę, co zapewnia ich silniejsze działanie. Wszystko to sprawia, że stanowią ważny składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry, także masek do twarzy.
Proces starzenia się oznacza mniejszą aktywnością komórek, co w skutkuje m. in. niedoskonałościami skóry. Coraz bardziej widoczne stają się zmarszczki i przebarwienia. Rozwiązaniem może być dawka energetyzujących składników zawartych w szeroko dziś dostępnych kosmetykach, eksperci szczególnie polecają preparaty z koenzymem Q10 oraz witaminami A, C i E.
Biała herbata uważana jest za najszlachetniejszy, bo najrzadziej spotykany gatunek.
Napoje to ważny element naszej diety, do tych najzdrowszych zalicza się wodę mineralną, zieloną herbatę oraz soki owocowe.
Nasza dieta powinna być dopasowana nie tylko do potrzeb organizmu oraz preferencji smakowych, komponując codzienne menu warto uwzględnić warunki atmosferyczne. Nadejście jesieni w wraz z nią chłodnych, deszczowych dni to czas kiedy letnie, orzeźwiając przekąski powinny ustąpić miejsca rozgrzewającym potrawom.
Ogórki są znane człowiekowi od 5000 lat, a o szklarnianej uprawie i kiszeniu w beczkach wiedzieli już starożytni Rzymianie. W Polsce ogórki uprawia się od blisko 400 lat. Ogórki spożywa się na surowo, jak również dusi, smaży lub gotuje na parze. Świeże ogórki gruntowe najchętniej marynujemy (otrzymujemy tzw. ogórki konserwowe) lub kwasimy. Kwaszenie to jedna z najstarszych i najbardziej popularnych metod utrwalania żywności. Jest ona ceniona zarówno przez żywieniowców, jak i smakoszy. Warzywa kwaszone odznaczają się doskonałymi walorami smakowymi i wysoką wartością odżywczą ze względu na znaczną zawartość składników mineralnych i witamin.
Witamina C nie tylko poprawia odporność, może też zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy II typu.
W czerwcu zaczyna się sezon na truskawki. Ich smak oraz zapach powoduje, że niemal nikogo nie trzeba przekonywać do jedzenia tych owoców. I bardzo dobrze, bo obok przyjemnego działania na zmysły, cechuje je bardzo dobry wpływ na zdrowie, m. in. pomagają przy problemach z przemianą materii.
Czym są przeciwutleniacze, jak działają, co nam dają i dlaczego są tak ważne dla naszego organizmu? Przeciwutleniacze, zawarte np. w herbacie mają korzystny wpływ na system odpornościowy. Czy Polacy o tym wiedzą? Najnowsze badania, pokazują że wiedza Polaków na temat antyoksydantów jest znikoma.
Banany to nie tylko smaczna i zdrowa przekąska oraz składnik deserów, banany możemy też wykorzystać do wiosennej pielęgnacji skóry.
Lek na zmniejszenie wagi zmniejsza ryzyko śmierci z powodu niewydolności serca