Jeśli jesteś diabetykiem, regularne sprawdzanie poziomu cukru jest niezbedne. Na szczęście, obecnie każdy pacjent może zaopatrzyć się w glukometr i na bieżąco kontrolować glikemię. Aby jednak mieć pewność, że pomiar jest dobry, trzeba stosowac się do kilku reguł, w tym mieć czyste dłonie.
Sięgnij po winogorona, jeśli chcesz o siebie zadbać. Owoce te dostarczają znacznych korzyści organizmowi. W miąższu znajdują się duże ilości glukozy i sacharozy, łatwo przyswajalnych cukrów, więc dają energię i nie są przy tym ciężkostrawne.
Jeśli jednym z twoich noworocznych postanowień było schudnięcie, oto nieoceniona pomoc - owoce przycznią się do lepszej kontroli wagi.
Resweratrol, silny przeciwutleniacz znajdujący się np. w winogronach i czerwonym winie, zyskał już sławę środka na wiele problemów zdrowotnych, w tym na chorobę Alzheimera, raka, cukrzycę i wielu innych. Teraz przeprowadzono badania, z których wynika, że podawanie wspomninego związku w skoncentrowanych dawkach może faktycznie dać korzyści w hamowaniu rozwoju napowszechniejszej formy demencji.
Niezwykłe właściwości aloesu i winogrona znane są od tysiącleci. Obie rośliny znakomicie wpływają na nasze samopoczucie i organizm, a także chronią przed wieloma dolegliwościami zdrowotnymi.
Skoczyły się wakacje, niedługo przyjdzie jesień, a to sezon na winogrona - sprawdź, jakie zastosowania mogą mieć te smaczne owoce.
Jak wynika z nowych badań, składnik winogron, jagód i czerwonego wina może zmienić nadmiar tłuszczu w tzw. tłuszcz brązowy, który pomaga spalać kalorie.
W podróżach kulinarnych czas na winogrona. Dla większości z nas to wyłącznie owoce deserowe, jednak zgodnie z tradycjami kuchni śródziemnomorskiej, są one ważnym składnikiem zarówno pikantnych przystawek, jak i dań głównych. Dla tych, którzy pragną odkryć smak winogron w potrawach z krajów, gdzie jest ich najwięcej, przedstawiamy 3 przepisy na każdą porę dnia.
Jesień wiąże się z określoną ofertą dietetyczną. Są produkty, dla których to główny sezon i po nie warto sięgać, by zyskać jak najwięcej odżywczych korzyści. W październiku i listopadzie serwuj sobie szczególnie często: jabłka, brukselkę, dynię, słodkie ziemniaki, winogrona i śliwki.
Uczeni z Newcastle University odkryli przeciwutleniacz, który chroni przed szkodami wywoływanym przez światło słoneczne i może istotnie przyczynić się do zachowania młodego wyglądu skóry.
Witamina E może być pomocna w spowolnieniu rozwoju demencji.
Serce i naczynia są lepiej chronione dzięki letnim owocom.
Naukowcy twierdzą, że zmodyfikowane genetycznie odmiany pomidora są bardziej aromatyczne i lepsze dla zdrowia, a także cechują się wyższą trwałością.
Jednym z pozytywnych aspektów późnej wiosny jest dłuższa ulga dla alergików. Teraz jednak wielu ludzi znów zmaga się z przykrymi reakcjami alergicznymi. Okazuje się, że określone produkty mogą pomóc w złagodzeniu dokuczliwych objawów.
Winogrona są naturalnym źródłem przeciwutleniaczy i polifenoli, które naukowcy uważają za korzystne dla zdrowia. Przykładowo, jedzenie tych owoców może zapobiec niewydolności serca przy nadciśnieniu.