W Chorwacji jest ponad 41 tysięcy zarejestrowanych hodowców winorośli i ponad 1600 producentów wina, a regiony słynące z jego wytwarzania można znaleźć zarówno na wybrzeżu, jak i w głębi kraju. Produkcja wina zalicza się do jednego z najszybciej rozwijających się sektorów chorwackiej gospodarki. Z produkcji wina słynie przede wszystkim Slawonia – region położony w północno-wschodniej części kraju, gdzie uprawiany jest najpopularniejszy szczep winorośli - Graševina. Ciepła jesień w tym regionie przyciąga wielu turystów i smakoszy wina, którzy poza unikalnymi gatunkami win, mogą tu również spróbować wyśmienitych potraw lokalnej kuchni oraz wybrać się na wycieczkę po okolicznych winnicach.
W niedzielę 65 lat skończył Marek Kondrat polski aktor filmowy, telewizyjny i teatralny, a także przedsiębiorca, właściciel firmy winiarskiej.
Warto raczyć się lampką wina do kolacji, to może być korzystne także dla osób chorujących na cukrzycę.
Wychodzenie na piwo może służyć nie tylko zacieśnianiu więzów towarzyskich, ale i mieć dobry wpływ na zdrowie. Co ciekawe, dotyczy to pań.
Wino to trunek skomplikowany. O tym, jak go pić, jak dobierać do potraw i na co zwracać uwagę podczas degustacji można pisać osobne artykuły, a nawet całe książki. Podobnie jest w przypadku rodzajów wina. Można je klasyfikować na kilka sposobów, które warto poznać, żeby dowiedzieć się, co właściwie pijemy i jakie znaczenie mają poszczególne cechy wina dla jego jakości, smaku i aromatu.
Dieta MIND, czyli Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay, stanowi połączenie śródziemnomorskiego sposobu odżywiania się z programem dietetycznym DASH, który pomaga obniżyć ciśnienie. Jej stosowanie ma opóźniać rozwój demencji.
Wybór serów na sklepowych półkach może przyprawić o zawrót głowy. Polacy najczęściej wybierają Goudę oraz Edamski. Nie każdy wie o tym, że to sery typu holenderskiego. Po jakie odmiany serów warto sięgać i z jakimi winami je połączyć?
Zmagasz się z cukrzycą? Nie jest łatwo utrzymać odpowiedni poziom cukru, gdy tak wiele czynników ma na to wpływ. Poniższe wskazówki powinny jednak pomóc w zarządzaniu chorobą - przeprowadzono wiele badań dotyczących cukrzycy i ich wyniki dają informacje o sposobach na lepsze funkcjonowanie diabetyków i osób zagrożonych tym problemem.
Jak wynika z nowych badań, składnik winogron, jagód i czerwonego wina może zmienić nadmiar tłuszczu w tzw. tłuszcz brązowy, który pomaga spalać kalorie.
Wytwarzanie wina jest głęboko zakorzenione w kulturze gruzińskiej. Jego początki sięgają czasów narodzin państwa gruzińskiego, a dzięki wielowiekowej tradycji starożytna produkcja znakomitego wina jest na stałe wpisana w dziedzictwo kulturowe kraju.
Wiele badań wykazało, że niewielkie ilości alkoholu mogą sprzyjać funkcjonowaniu serca. Bardzo łatwo jednak przekroczyć zalecaną dawkę ze szkodą dla swojego zdrowia. Ustalono, że już dwa drinki mogą zaszkodzić seniorom.
Czerwone i białe, a także różowe. Do tego słodkie lub wytrawne, z wyższej półki albo przyjazne dla portfela. To tak na wstępie, bo jeśli zagłębić się w temat, można się pogubić w ilości określeń ich smaku i aromatu. Dość wymienić tylko kilka pojęć – taniny, potencjał dojrzewania, nota degustacyjna, dekantacja… jak w tym gąszczu ma się poruszać osoba, która nie jest koneserem?
Warto dołączyć do listy zakupów wino, winogrona i orzechy - te produkty sprzyjają zachowaniu dobrej pamięci.
Jedna z substancji zawartych w chmielu może chronić mózg przed chorobą Alzheimera i Parkinsona.
Liczba zgonów z powodu chorób wątroby wzrosła o 400 procent w ciągu ostatnich 40 lat, informuje brytyjska organizacja charytatywna.