Higiena i rzucenie palenia to podstawa, aby zachować idealnie biały uśmiech, ale równie ważny jest rodzaj produktów, które spożywamy. Sprawdź, czego lepiej unikać, aby ustrzec się przebarwionych zębów.
Czerwone wino może mieć ochronne właściwości, szczególnie dla palaczy - zapobiega uszkodzeniom naczyń.
Ulubionym napojem alkoholowym Polaków jest piwo, wynika z badania zrealizowanego przez Agencję Badań Rynku i Opinii SW Research. Równocześnie osoby, które wskazały ten alkohol deklarują, że czas wolny najczęściej spędzają oglądając telewizję.
We Francji obchodzony jest dziś dzień beaujolais nouveau – młodego wina, powstałego z winogron gatunku gamay noir lub pinot noir zebranych w tym roku. Dlaczego pierwsze butelki młodego wina otwiera się akurat w trzeci czwartek listopada? Ponieważ tego dnia upływa dokładnie 6 tygodni od pierwszego winobrania.
W Polsce rośnie kultura konsumpcji alkoholu, a Polacy piją w coraz bardziej odpowiedzialny sposób. Badania pokazują, że 78% konsumentów zachowuje umiar zarówno pod względem ilości, jak i częstotliwości spożywanego alkoholu. Wciąż zdarzają się jednak grupy, którym w wyniku imprezowania przejawiają zachowania ryzykowne.
Celebrowanie specjalnych okazji, tradycja, a może zabawa? Powody do spożywania alkoholu są różne i zazwyczaj kojarzą się z pozytywnymi momentami w życiu – wynika z badania przeprowadzonego przez ARC Rynek i Opinia. Co ciekawe, w podejściu do alkoholu nie ma podziału ze względu na wiek, dochody, czy miejsce zamieszkania.
Dieta śródziemnomorska pomaga zmniejszyć ryzyko udaru.
Od jakiegoś czasu mówi się o dobroczynym działaniu niewielkich ilosci wina na serce. Teraz przeprowadzono badania, z których wynika, że może być ono szczególnie pożyteczne dla ludzi, którzy przeszli zawał.
Sięgnij po winogorona, jeśli chcesz o siebie zadbać. Owoce te dostarczają znacznych korzyści organizmowi. W miąższu znajdują się duże ilości glukozy i sacharozy, łatwo przyswajalnych cukrów, więc dają energię i nie są przy tym ciężkostrawne.
Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań, wspólnego biesiadowania i rozmów przy suto zastawionym stole. Smak dań i słodkości dopełniają napoje. Także i one stanowią część przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji, która wyznacza świąteczne menu. Polacy kontynuują wielowiekowy zwyczaj serwowania polskiej wódki, a co podają mieszkańcy innych krajów?
W Chorwacji jest ponad 41 tysięcy zarejestrowanych hodowców winorośli i ponad 1600 producentów wina, a regiony słynące z jego wytwarzania można znaleźć zarówno na wybrzeżu, jak i w głębi kraju. Produkcja wina zalicza się do jednego z najszybciej rozwijających się sektorów chorwackiej gospodarki. Z produkcji wina słynie przede wszystkim Slawonia – region położony w północno-wschodniej części kraju, gdzie uprawiany jest najpopularniejszy szczep winorośli - Graševina. Ciepła jesień w tym regionie przyciąga wielu turystów i smakoszy wina, którzy poza unikalnymi gatunkami win, mogą tu również spróbować wyśmienitych potraw lokalnej kuchni oraz wybrać się na wycieczkę po okolicznych winnicach.
W niedzielę 65 lat skończył Marek Kondrat polski aktor filmowy, telewizyjny i teatralny, a także przedsiębiorca, właściciel firmy winiarskiej.
Warto raczyć się lampką wina do kolacji, to może być korzystne także dla osób chorujących na cukrzycę.
Wychodzenie na piwo może służyć nie tylko zacieśnianiu więzów towarzyskich, ale i mieć dobry wpływ na zdrowie. Co ciekawe, dotyczy to pań.
Wino to trunek skomplikowany. O tym, jak go pić, jak dobierać do potraw i na co zwracać uwagę podczas degustacji można pisać osobne artykuły, a nawet całe książki. Podobnie jest w przypadku rodzajów wina. Można je klasyfikować na kilka sposobów, które warto poznać, żeby dowiedzieć się, co właściwie pijemy i jakie znaczenie mają poszczególne cechy wina dla jego jakości, smaku i aromatu.