Po raz pierwszy dopuszczono do sprzedaży mięso hodowlane, produkowane w bioreaktorach bez uboju zwierzęcia. Eksperci uważają, że to przełomowy moment w przemyśle mięsnym
Już dwie trzecie Polaków wybiera kurczaka, kierując się przede wszystkim jego korzystnymi walorami zdrowotnymi, na tle innych mięs. Wieprzowina otrzymała natomiast niespełna 24 proc. wskazań.
Zwolennicy wieprzowiny delektują się aromatyczną karkówką i soczystymi stekami. Miłośnicy kurczaka zajadają się chrupiącymi skrzydełkami. A po rostbef i antrykot sięgają ci, którzy najbardziej cenią sobie szlachetną wołowinę. Przyrządzając mięso na grillu, dogodzimy każdemu amatorowi mięsnych dań. Jakie mięso wybierać na grilla? W jaki sposób doprawiać i czym marynować? Z czym podawać?
Po wykryciu w Poslce dwóch przypadków afrykańskiego pomoru świńu dzików, Główny Lekarz Weterynariiuspokaja, że polska wieprzowina jest wolna od tej choroby i przypomina, że wirus ją roznoszacy nie jest groźny dla ludzi.
Naukowcy wyhodowali zmodyfikowane genetycznie prosięta których mięso jest bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3. Czy oznacza to że niedługo już będziemy mogli powiedzieć – zjedz szynkę na zdrowie?