O walorach smakowych i prozdrowotnych chrzanu wiemy już prawie wszystko. Jednak nie każdy zna jego unikalne właściwości kosmetyczne. Jak wykorzystać go do codziennej pielęgnacji naszej skóry? Przedstawiamy 4 kroki dbania o cerę z chrzanem.
Dobrze zbilansowana dieta jest bardzo ważna zarówno dla naszego samopoczucia, jak i zdrowia. Dotyczy to w szczególności osób starszych. Wraz z upływem lat, organizm potrzebuje innych witamin i produktów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Latem, osoby opiekujące się swoimi rodzicami lub dziadkami, mając na względzie ich dobro, powinny zadbać, aby w kuchni znalazły się sezonowe warzywa i owoce.
Stale w biegu, brak czasu na liczenie kalorii, nie mówiąc już o przygotowaniu pełnowartościowego posiłku. Jednak można szybko zmienić stare nawyki żywieniowe. Wystarczy wprowadzić kilka trików, żeby na nowo zacząć zdrowo jeść.
Powszechnie rekomendowane pięć porcji warzyw i owoców dziennie ma zapewnić odpowiednią dawkę składników odżywczych potrzebnych nam do prawidłowego funkcjonowania. Okazuje się jednak, że zwiększenie tej liczby do siedmiu daje szanse na wydłużenie życia.
Odpowiednia dieta ma duży wpływ na nasze samopoczucie. Zimą, gdy we znaki daje się brak światła, a temperatura na zewnątrz często spada poniżej zera, dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości dobrego „paliwa" jest szczególnie ważne. Zbilansowane, pełne witamin i składników mineralnych posiłki to krok w stronę lepszej kondycji i samopoczucia.
Wystarczy dołączyć do codziennego menu jedną dodatkową porcję artykułów pełnoziarnistych oraz określone owoce i warzywa, by zmniejszyć ryzyko chorób serca.
Każdy sezon cechuje się nieco odmiennymi warzywnymi znakomitościami. Nawet w miesiącach zimowych, które zwykle oferują nieco skromniejsze menu, można znaleźć produkty, które nie tylko stanowią smaczny element posiłków, ale i dostarczają różnych składników umożliwiających czy to spalenie tłuszczu, czy też utrzymanie wysokiej efektywności systemu odpornościowego. Tych pięć warzyw to prawdziwi zimowi celebryci na naszych talerzach.
Każdy z nas marzy o śnieżnobiałym uśmiechu, dlatego dbanie o zęby staje się dla nas coraz istotniejsze. Białe, lśniące zęby to wizytówka tylko niektórych Polaków. Tymczasem stosowna higiena jamy ustnej i regularne wizyty u dentysty to najważniejsze sposoby zapobiegania próchnicy, która prowadzi do powstawania ubytków. To jednak nie wszystko – warto zadbać o właściwą dietę, która może pomóc zapobiegać kłopotom z próchnicą.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (US Food and Drug Administration) mówi, że właściwe przechowywanie żywności jest niezbędne, by zapobiec chorobom nabywanym z żywności. FDA radzi, jak zabezpieczać jedzenie przed zepsuciem i siebie przed chorobami.
Każdego z nas od czasu do czasu dopada chęć zjedzenia między posiłkami jakiegoś smakołyku. Niestety w takich sytuacjach sięgamy po czekoladowe batoniki, chipsy czy inne niezdrowe, często wypełnione konserwantami przysmaki. Tymczasem jedzenie między posiłkami może być elementem zdrowego stylu życia, jednak pod warunkiem, że wybierzemy jedynie zdrowe przekąski.
Już sam zapach lub widok owoców i warzyw przypomina ludziom na diecie o tym, by się nie przejadać.
Nowe badania potwierdzają - trzeba jeść pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Dzięki temu można liczyć na długowieczność.
Pomimo kultu rachitycznej sylwetki, badanie z udziałem 618 japońskich mężczyzn wykazało, że mężczyźni wolą kobiety, które mają dobry apetyt.
Białe warzywa są bogate w błonnik, potas, magnez i polifenole, co jest niezbędne dla naszego dobrego samopoczucia.
Warzywa i pasta chili - oto sekret długowieczności według ponad stuletnich mieszkanek z Tajlandii.