Brukselka to warzywo posiadające wiele atutów. Jednak te smakowe skrywa głębiej. Do ich wydobycia potrzeba odpowiedniego przygotowania warzywa. W zamian otrzymamy kompana wzbogacającego liczne potrawy, nadając im charakterystyczny, lekko gorzkawy posmak.
Nie tylko ziemniaki, ochronny efekt dają też inne białe warzywa: mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu żołądka nawet o jedną trzecią.
Owoce i warzywa są cennym źródłem substancji, których organizm nie może zmagazynować ani samodzielnie wytworzyć. Spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw dziennie, z których jedną porcję może stanowić sok lub mus, pozwala dostarczyć organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania antyoksydanty i witaminy. Niespełna połowa Polaków (44,3%) stosuje się do zaleceń ekspertów i spożywa owoce dwa lub trzy razy dziennie. Rekomendowane cztery do pięciu porcji warzyw dziennie spożywa jedynie 6,7% badanych.
Coraz bardziej świadomie dobieramy składniki codziennego menu. Nikt nie ma wątpliwości, że nieodłącznym elementem prawidłowej diety są warzywa i owoce. Ale zaledwie 9% badanych wskazuje, że do grupy produktów istotnych dla zachowania zdrowej i zrównoważonej diety należą soki. A przecież sok to sok – nazwa stosowana tylko dla naturalnego produktu. Jednodniowy czy pasteryzowany z dłuższym terminem przydatności do spożycia jest źródłem tych samych witamin i substancji odżywczych, które były w warzywach i owocach, z których sok został wykonany.
Dynia to warzywo będące bogatym źródłem witamin i minerałów – zawiera witaminy A, B, C i PP oraz m.in. potas, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Dodatkowo, co może ucieszyć zwłaszcza kobiety, jest ona wyjątkowo niskokaloryczna. Dlatego dynia zasługuje na to, aby doceniać jej walory odżywcze i włączyć ją do naszej codziennej diety.
Zachęcenie dziecka do jedzenia warzyw często bywa dużym wyzwaniem. Dzieci nie chcą jeść warzyw, ponieważ ich smak, zapach i forma są im obce i często mniej przyjemne od innych produktów. Jednak obecność warzyw w diecie dziecka ma kluczowe znaczenie dla jego zdrowia, prawidłowego rozwoju oraz kształtuje właściwe nawyki żywieniowe.
Wyglądają dosłownie jak malowane! Kolorowe kalafiory mają wszelki potencjał, by zawojować nasze stoły. Czarują pięknem oryginalnych barw, oferując mnóstwo witamin i składników odżywczych. Dostępne właśnie teraz – jesienią.
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety. Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Kasza jaglana coraz częściej gości na naszych stołach. Powinna jednak być stałym punktem jadłospisu Polaków z uwagi na jej właściwości lecznicze i odżywcze. W tych małych niepozornych ziarenkach kryje się bogactwo witamin i składników mineralnych. W jakim „towarzystwie” powinniśmy spożywać tę smaczną kaszę?
Wakacje to czas beztroski i odkładania na bok zdrowych nawyków żywieniowych. W rzeczywistości jednak jest to znakomity okres na porzucenie tłustych, ciężkostrawnych potraw na rzecz świeżych warzyw i owoców. W upalne dni sięgajmy po potrawy lekkie, a przede wszystkim pamiętajmy, aby dostarczać naszemu organizmowi dużą ilość płynów.
Osoby uczulone na pyłki powinny unikać surowych owoców i warzyw. W wielu przypadkach produkty te zawierają alergeny podobne do tych charakterystycznych dla innych roślin.
Dieta MIND, czyli Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay, stanowi połączenie śródziemnomorskiego sposobu odżywiania się z programem dietetycznym DASH, który pomaga obniżyć ciśnienie. Jej stosowanie ma opóźniać rozwój demencji.
Ponad połowa Polaków potwierdza, że świeże warzywa są najlepszym uzupełnieniem codziennej diety w witaminy. Zdecydowana większość preferuje także świeże owoce – w takiej formie spożywa je ponad 97 procent Polaków.
Badania przeprowadzone przez instytut badawczy Millward Braun dowodzą, że w diecie Polaków ciągle jest za mało warzyw i owoców. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia minimalne dzienne zapotrzebowanie na owoce i warzywa wynosi 400 g, które najlepiej podzielić na 5 porcji . Istnieją łatwe i szybkie sposoby na uzupełnienie niedoborów warzyw i owoców.
W ciągu ostatnich kilku lat zmieniły się zwyczaje żywieniowe Polaków. Blisko połowa ankietowanych deklaruje, że spożywa znacznie więcej warzyw i owoców niż 5 lat temu – wynika z badania przeprowadzonego przez Millward Brown. Co ciekawe, ponad ¾ respondentów twierdzi, że najczęściej kupuje je w sklepach wielkopowierzchniowych.