Chcesz obniżyć ciśnienie? Sięgnij po warzywa o nietypowym kolorze: fioletowe ziemniaki są szczególnie polecane osobom z nadwagą. Kiedy ludzie z nadwagą dołączyli do swego codziennego menu dwie porcje fioletowych ziemniaków przez miesiąc, nie tylko zmniejszyli ciśnienie krwi, ale także nie przytyli w trakcie badania.
Dotychczas zidentyfikowano już wiele czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego, a co najmniej cztery z nich są bezpośrednio związane z nawykami żywieniowymi. Warto podjąć kroki z zakresu profilaktyki, ponieważ dolegliwość zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca, niewydolności serca oraz nerek.
Chociaż osteoporoza zwykle ujawnia się w starszym wieku, postępowanie w młodszych latach odgrywa rolę w rozwoju choroby. Zdrowa dieta na poszczególnych etapach życia może oddziaływać profilaktycznie.
Witaminy często są przyjmowane przez ludzi, którzy ich potrzebują najmniej, sugerują nowe badania. Podobnie rzecz ma się z osobami, które zażywają suplementy z minerałami - jest bardziej prawdopodobne, że ludzie ci stosują dietę, dzięki której dostarczają sobie więcej minerałów niż osoby nie kupujące suplementów.
Słoneczne dni zachęcają do spacerów. Wykorzystajmy letnie miesiące, by zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia. Aktywność fizyczna, słońce i dieta bogata w wapń i witaminę D będą sprzymierzeńcami w walce z osteoporozą.
Pojawiające się na początku czerwca pachnące i smaczne truskawki stanowią zapowiedź lata. Mają jednak nie tylko powszechnie cenione walory smakowe, ale i (podobnie jak inne owoce jagodowe) istotny wpływ prozdrowotny. Jedząc je dostarcza się organizmowi liczne witaminy i mikro- oraz makroelementy.
Dla jednych sztandarowy przykład warzywa, dla innych – owoc. Podobno potrafi poprawić nasz wzrok, chroni wątrobę i reguluje pracę żołądka. To na niej opiera się wiele diet, a – zdaniem niektórych – systematyczne jej spożywanie gwarantuje udane pożycie seksualne. Co takiego zawiera w sobie niepozorna marchewka, że ma aż tyle zalet?
Zima ma się ku końcowi. Choć z kalendarza wynika, że trzeba jeszcze poczekać z przywitaniem wiosny, aura daje znać, że ta cieplejsza pora roku jest już naprawdę blisko. Nowy czas oznacza zwykle nowe porządki, zarówno w domu, jak i we własnym ciele. Odpowiedniej, wiosennej pielęgnacji wymagają także m. in. włosy.
Popularne diety stosowane przez wiele syatszych i młodszych młodych kobiet mogą zwiększać ryzyko wystąpienia osteoporozy w późniejszym życiu - ostrzegają eksperci.
Komórki kości przechodzą ciągły proces odnowy i do trzydziestego roku życia szybciej tworzą się niż ulegają niszczeniu. Później jednak jest odwrotnie, kobiety i mężczyźni zaczynają tracić tkankę kostną jako część naturalnego procesu starzenia się. Poprzez odpowiednie kroki możemy jednak zmniejszyć ryzyko osteoporozy i pomóc uniknąć złamania kości w późniejszym okresie życia.
Od najdawniejszych czasów ludzie poszukiwali eliksiru wiecznej młodości, zdrowia i urody. Nad jego pozyskaniem pracowali zarówno alchemicy, jak i naukowcy. Okazuje się tymczasem, że wszystko, co niezbędne do zachowania doskonałej kondycji i urody zamknięte jest we wnętrzu młodego zielonego kokosa.
Rozwija się wiele lat, podstępnie i bezobjawowo. Może się pojawić w różnym wieku, najczęściej jednak dotyczy osób starszych – kobiet w okresie menopauzalnym i mężczyzn po 65. roku życia. Polega na powolnej demineralizacji i osłabianiu kości. Jej pierwszym klinicznym objawem, świadczącym jednocześnie o zaawansowaniu choroby, bywa złamanie. Osteoporoza. Co zrobić, by jej uniknąć?
Szacuje się, że na osłabienie układu kostnego narażonych jest ponad 8 milionów Polaków. To ponad 1/5 osób mieszkających w naszym kraju. Ta zatrważająca statystyka każe zapytać, dlaczego jest to tak powszechne.
Ból przyjmujący postać ucisku lub rozpierania, nie dający się dokładnie zlokalizować, promieniujący do szyi i ramion, duszność i niepokój to często pierwsze, typowe objawy zawału serca. Ta poważna choroba atakuje stopniowo, ale w krótkim czasie. Te symptomy to sygnał alarmujący do szybkiego wezwania pomocy. Dzięki natychmiastowej reakcji szanse na uniknięcie nieszczęścia są bardzo duże.
Nikomu nie trzeba tłumaczyć jak ważny dla organizmu człowieka jest wapń. Reguluje on np. równowagę elektrolitową, stanowi ważny składnik tkanki kostnej oraz zapewnia właściwe działanie mięśni.