Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest prawdopodobnie najbardziej znaną witaminą wzmacniającą odporność. Teraz, gdy zaczyna się sezon grypy, warto pamiętać, że pomaga ochronić się przed infekcjami. Poniżej lista produktów o najwyższej zawartości kwasu askorbinowego.
O tym, że zdrowie jest najważniejsze wie chyba każdy. Szczególnie po pięćdziesiątce, gdy zaczynamy odczuwać dolegliwości związane z wiekiem. W aptece wydajemy krocie, zwłaszcza że oprócz leków z recepty często dokupujemy jeszcze suplementy diety. Tymczasem kluczem do zachowania zdrowia (a przy okazji pieniędzy w portfelu) jest właśnie sama dieta. Niebagatelną rolę odgrywają tu potrawy przygotowane z ryb.
Słynny bohater kreskówki Popeye ma rację opróżniając puszkę szpinaku, kiedy chce, by urosły mu bicepsy. Zdaniem szwedzkich uczonych warzywo czyni nas silniejszymi.
Starsi ludzie, którzy zapewniają sobie odpowiednią dawkę witaminy D i wapnia, żyją dłużej niż pozostali. Naukowcy przeanalizowali wyniki ośmiu dużych badań dotyczących oddziaływania witaminy D, w których wzięło udział ponad 70.000 osób starszych.
Sód pomaga ciału zachować równowagę wodną i ph. Ponadto umożliwia ścianom komórkowym pobierać substancje odżywcze.
Bor jest pierwiastkiem śladowym, który znajduje się u człowieka zwłaszcza w kościach, śledzionie i tarczycy. Uczeni sugerują, że mógłby być stosowany do wielu celów leczniczych, choć brak jest mocnych dowodów na każde konkretne zastosowanie. Wstępne badania wykazują, że bor może być pomocny dla zwiększenia siły mięśni, zmniejszenia objawów menopauzy i leczenia łuszczycy.
Fosfor to mineralny składnikiem odżywczy niezbędny dla wzrostu i rozwoju tkanki kostnej i miękkiej. Źródłem fosforu są: produkty mleczne, wątróbka, owoce morza, tłuste ryby i mięso.
Święta wielkanocne już za chwilę i jak co roku pojawia się dylemat - co zrobić, żeby jedząc wszystkie przysmaki nie przybrać zbytnio na wadze. Jednak świąteczna dieta stanowi także zagrożenie dla zębów. Na szczęście - zdaniem stomatologów - nie wszystkie potrawy ze świątecznego stołu są destrukcyjne dla naszego uzębienia.
W trakcie menopauzy kobiety dotyka wiele zmian w organizmie. Problemem może się stać nadmierny przyrost masy oraz zmiany kształtu sylwetki. Negatywne skutki klimakterium może złagodzić odpowiednia dieta.
Stres w pracy - pośpiech, nawał obowiązków - skutkują dość często nieregularnym spożywaniem posiłków, podjadaniem kalorycznych przekąsek lub napadami głodu. Osoby pracujące w nieustannym stresie czy prowadzące nieregularny tryb życia narażone są szczególnie na problemy z wagą. receptą jest odpowiednia dieta - dopasowana do stylu życia i kompensująca jego wady.
Chcesz obniżyć ciśnienie? Sięgnij po warzywa o nietypowym kolorze: fioletowe ziemniaki są szczególnie polecane osobom z nadwagą. Kiedy ludzie z nadwagą dołączyli do swego codziennego menu dwie porcje fioletowych ziemniaków przez miesiąc, nie tylko zmniejszyli ciśnienie krwi, ale także nie przytyli w trakcie badania.
Dotychczas zidentyfikowano już wiele czynników ryzyka nadciśnienia tętniczego, a co najmniej cztery z nich są bezpośrednio związane z nawykami żywieniowymi. Warto podjąć kroki z zakresu profilaktyki, ponieważ dolegliwość zwiększa ryzyko udaru mózgu, zawału serca, niewydolności serca oraz nerek.
Chociaż osteoporoza zwykle ujawnia się w starszym wieku, postępowanie w młodszych latach odgrywa rolę w rozwoju choroby. Zdrowa dieta na poszczególnych etapach życia może oddziaływać profilaktycznie.
Witaminy często są przyjmowane przez ludzi, którzy ich potrzebują najmniej, sugerują nowe badania. Podobnie rzecz ma się z osobami, które zażywają suplementy z minerałami - jest bardziej prawdopodobne, że ludzie ci stosują dietę, dzięki której dostarczają sobie więcej minerałów niż osoby nie kupujące suplementów.
Słoneczne dni zachęcają do spacerów. Wykorzystajmy letnie miesiące, by zrobić coś dobrego dla swojego zdrowia. Aktywność fizyczna, słońce i dieta bogata w wapń i witaminę D będą sprzymierzeńcami w walce z osteoporozą.