Duże śniadanie o poranku to więcej spalonych kalorii i łatwiejsze zachowanie odpowiedniej wagi oraz niższe zmiany poziomu cukru we krwi.
Słoneczne ostatnie dni wakacji mogą nie tylko poprawić humor i zwiększyć poziom witaminy D w organizmie. Okazuje się że światło Słońca ma pewien wpływ na wagę.
Praca zazwyczaj wymaga pozostawania wielu godzin poza domem, oznacza więc konieczność jedzenia posiłków poza swoją kuchnią czy jadalnią, a to często równa się dokonywaniu niedietetycznych wyborów. Kiedy sprawdzono ofertę gastronomiczną w środowisku pracy, okazało się, że sprzyja ona nadwadze i otyłości.
Holenderscy badacze wyróżnili dwa czynniki, które mogą mieć wpływ na długość osiąganego przez kobiety wieku - chodzi o wzrost i wagę.
Rozwód oznacza wiele zmian. Okazuje się, że obejmują one nie tylko sferę psychiczną, ale i fizyczne zmiany w organizmie. Jak wynika ze statystyk, po rozstaniu z partnerem panie częściej zyskują na wadze, a panowie stają się „fit".
Już jeden słodki napój gazowany dziennie zwiększa ryzyko cukrzycy i to niezależnie od wagi. Nawet szczupłe osoby, które każdego dnia sięgały po napoje gazowane, cechowały się wyższym prawdopodobieństwem tej choroby.
Wbrew niektórym wcześniejszym rekomendacjom, nie warto unikać częstego wchodzenia na wagę, gdy chce się schudnąć.
Nie możesz zrzucić nawet kilograma, katując się coraz bardziej ostrymi dietami i wprowadzając drakońskie wyrzeczenia na talerzu? Problemy ze spadkiem wagi mogą być niepokojącym sygnałem dotyczącym naszego stanu zdrowia i kondycji organizmu. Sprawdź, co może być tego przyczyną.
Jak wynika ze statystyk z powodu otyłości cierpi prawie miliard osób na świecie, liczba ta stale rośnie. Do konsekwencji zbyt dużej masy ciała należy zwiększone ryzyko rozwoju wielu chorób, m.in. cukrzycy.
O tym, że otyłość nie sprzyja zdrowiu wiadomo od dawna, najnowsze badania potwierdziły, iż kobiety, których waga znacząco przekracza normę są bardziej narażone na rozwój raka piersi. Co więcej, choroba przebiega u tych pań bardziej agresywnie.
2006 będzie w przemyśle spożywczym rokiem produktów wzbogaconych w substancje zwiększające sprawność naszego umysłu, produktów dla seniorów oraz kontroli porcji - orzekł na podstawie przeprowadzonych obserwacji Mintel, brytyjski instytut badań rynkowych. W ostatnich miesiącach na rynek weszła rekordowa liczba nowych produktów. Wiele z nich wpisuje się w coraz popularniejszy trend zdrowego i racjonalneg odżywiania się.