Słowo „stres" pojawia się w codziennym słowniku bardzo wielu z nas. Doznawanie stresu to nieodłączny element życia każdego człowieka. I choć zdecydowanie wolelibyśmy funkcjonowanie pozbawione tego czynnika, stres ma również znaczenie pozytywne - pewien jego poziom aktywizuje do działania, pomaga się skoncentrować i ułatwia podejmowanie decyzji. Jednakże długotrwałe wystawienie na stres prowadzi do wyczerpania organizmu, osłabienia go, a w konsekwencji do wielu schorzeń i dolegliwości.
Mózg i inne elementy układu nerwowego są najbardziej skomplikowanymi i czułymi strukturami fizjologicznymi w organizmie człowieka. Do utrzymania odpowiedniego funkcjonowania tych struktur niezbędna jest odpowiednia dieta.
Choć wolelibyśmy wyrugować stres z naszych doświadczeń, stanowi on nieodłączny element życia każdej jednostki. Definiuje się go najczęściej (istnieje bowiem wiele określeń opracowanych przez naukowców) jako dynamiczną relację adaptacyjną między możliwościami danego człowieka a wymogami sytuacji (określona jest tu jako stresor), w której zachwiana zostaje równowaga.