Stres ma znaczący wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, m. in. wiąże się z problemami z układem trawiennym, w tym z zaburzeniami pracy jelit i układu odpornościowego.
Chrzan stanowi jeden z nieodłącznych elementów wielkanocnej tradycji - w święconce symbolizuje siłę witalną, którą ma nam zapewnić na cały rok. Ale ma nie tylko tradycyjne i smakowe walory - jest także zdrowy i dobrze służy nam zwłaszcza podczas świątecznego objadania się.
Dolegliwości układu trawiennego, dla współczesnego człowieka to prawdziwy i coraz częstszy problem. Specjaliści zaczynają mówić o nich jako „chorobach XXI wieku” lub „cywilizacyjnych”. Najnowsza literatura fachowa podaje, że 80-90 procent mieszkańców krajów wysoko rozwiniętych dotyka jedna z licznych odmian dolegliwości przewodu pokarmowego. Okazuje się jednak, że nie jesteśmy bezradni a oprócz nowoczesnej medycyny w walce z dolegliwościami pomogą nam staroświeckie zioła.
Wspomagająca trawienie, pomagająca schudnąć i stanowiąca odpoczynek dla żołądka, który odmawia posłuszeństwa po spożyciu kolejnej porcji frytek– taka jest właśnie dieta lekkostrawna. Najczęściej stosuje się ją w krótkotrwałych zaburzeniach układu pokarmowego bądź w czasie choroby. Ponieważ jest ona jedynie modyfikacją żywienia podstawowego, polecana jest także dzieciom, kobietom w ciąży, przechodzącym menopauzę a nawet podczas miesiączki, osobom starszym i wszystkim pragnącym zrzucić zbędne kilogramy.