Istnieje związek między depresją i zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi: niedobór serotoniny może wywoływać obydwa problemy zdowotne.
Praca twoich jelit jest przyspieszona i częściej musisz „biegać do łazienki"? Sprawdź, co może być przyczyną wielokrotnych wizyt w toalecie.
Mikroorganizmy w mikrobiomie jelitowym pełnią bardzo istotne role, współodpowiadają m. in. za skuteczność układu immunologicznego poprzez udział w wytwarzaniu witamin, związków przeciwzapalnych, a także substancji, które wpływają na mózg.
Jemy coraz więcej i coraz gorzej. Często jemy w pośpiechu, korzystając z przetworzonego jedzenia albo restauracji serwujących tzw. fast foody. Niewłaściwe odżywianie jest jednym z czynników zwiększających prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu pokarmowego. Na co zwrócić uwagę w naszej diecie? Kiedy i jakie badania endoskopowe należy wykonać, żeby nie przeoczyć groźnych chorób przewodu pokarmowego?
Dane sugerują, że dieta bogata w orzechy ma korzystny wpływ na zdrowie, zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci, m. in. z powodu raka oraz chorób serca. Nowe badania wskazują, że istnieje kolejny powód, by dodać orzechy do jadłospisu - korzystnie wpływają na mikroflorę jelitową.
Chociaż bakterie w układzie pokarmowym kojarzą się przede wszystkim z uciążliwymi dolegliwościami, to niektóre z nich służą ochronie zdrowia. Chodzi o bakterie jelitowe zwane probiotykami, które odpowiadają za unikanie niestrawności, podatności na biegunki i osłabienia systemu odpornościowego. Jaka dieta pozwoli nam utrzymać równowagę mikroflory jelitowej?
Wrzody żołądka to rany w śluzówce żołądka lub jelita cienkiego. Rozwijają się, gdy warstwa chroniąca żołądek od soków trawiennych przestaje spełniać swoją funkcję i umożliwia szkodliwe działanie kwasów trawiennych na tkankę błony śluzowej. Oto objawy, które mogą oznaczać obecność wrzodów.
W dzisiejszych czasach coraz częściej mamy problemy z układem pokarmowym. Stres, ciągły pośpiech czy nieodpowiednie nawyki żywieniowe oraz brak czasu na zjedzenie posiłków negatywnie wpływają na nasz układ pokarmowy, często powodując nieprzyjemne dolegliwości czy zaczątek do jednostek chorobowych.
Antybiotyki ocalają życie, ale to nie znaczy, że są lekiem idealnym na infekcje bakteryjne - stanowią trudną do przecenienia pomoc, jednakże likwidując chorobę jednocześnie zabijają potrzebne bakterie w przewodzie pokarmowym.
Każdego roku w Polsce odnotowuje się około 60 tys. udarów i 150 tys. ostrych zespołów wieńcowych. Skala problemu uświadamia ogromną rolę prewencji pierwotnej i wtórnej w redukcji śmiertelności z powodu chorób układu krążenia. Istotne znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia, odgrywa jeden z najczęściej stosowanych na świecie leków - kwas acetylosalicylowy (ASA).
Ktokolwiek zażywał antybiotyki, wie, że mogą wywołać nieprzyjemne skutki uboczne. Niemal jedna na trzy osoby biorące farmaceutyki tego rodzaju zmaga się z biegunką.
43 proc. Polaków wie, że zgaga i refluks to nie to samo. Jednocześnie 40 proc. ankietowanych nie potrafiło określić czy są to pojęcia tożsame a 17 proc. traktuje je wymiennie – wynika z badania TNS OBOP.
Zgaga to problem żołądkowy wywołany dostawaniem się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, którego śluzówka nie jest do tego przystosowana i ulega uszkodzeniu. Ddolegliwość jest związana z niezdrowym trybem życia, ale może być także objawem innej choroby.
Stres, siedzący tryb życia i brak czasu, a nierzadko niewłaściwa dieta wpływają niekorzystnie na nasz organizm, czego skutkiem mogą być problemy z przewodem pokarmowym. To jedna z przyczyn tego, że na zaparcia cierpi 50 proc. kobiet i 25 proc. mężczyzn.
W czerwcu zaczyna się sezon na truskawki. Ich smak oraz zapach powoduje, że niemal nikogo nie trzeba przekonywać do jedzenia tych owoców. I bardzo dobrze, bo obok przyjemnego działania na zmysły, cechuje je bardzo dobry wpływ na zdrowie, m. in. pomagają przy problemach z przemianą materii.