Odkryto, że regulacja poziomu cholesterolu może poprawić leczenie raka i wielu innych chorób. Może być kluczowa w zwiększeniu skuteczności istniejących metod leczenia.
Przez prawie stulecie badania laboratoryjne pozwalały uzyskać spójne wyniki: zwierzęta, które jadły mniej lub rzadziej, zyskiwały szanse na dłuższe życie. Jednak nie rozumiano w pełni, dlaczego tego rodzaju restrykcyjne diety działają na rzecz wydłużenia życia i jak najlepiej wdrożyć je u ludzi.
Tradycyjna chińska pasta ziołowa znana jako Xiao Chuan lub XCP może pomóc zmniejszyć zimowe zaostrzenia przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP). Pasta jest stosowana w leczeniu trudności z oddychaniem w Chinach od ponad tysiąca lat.
Kiedy nasze ciało doznaje urazów lub zmaga się z infekcjami, aktywuje mechanizmy obronne. Sprawia, że komórki zaczynają działać tak, by pozbyć się zagrożeń. Ten proces powoduje stan zapalny, który często objawia się obrzękiem, zaczerwienieniem i bólem. Na krótką metę jest on oznaką gojenia się organizmu, niezależnie od tego, chodzi o otarcie kolana, czy przeziębienie. Jeśli jednak stan zapalny utrzymuje się dłużej, zagraża organizmowi i prowadzi do wielu chorób. Sprawdź, jakie są jego oznaki.
Pomijanie posiłków może być szkodliwe przy zwalczaniu infekcji i prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób serca, ostrzegają medycy z Icahn School of Medicine w Mount Sinai. Rezygnacja z posiłków wyzwala reakcję w mózgu, która negatywnie wpływa na komórki odpornościowe.
Osoby, które dbają o odpowiednie nawodnienie, wydają się być zdrowsze, rzadziej rozwijają się u nich choroby przewlekłe, takie jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie dostarczają sobie należytej ilości płynów.
Część komórek odpornościowych mózgu może spowolnić postęp choroby Alzheimera.
W przypadku osób z nadwagą oczekiwana długość życia ulega skróceniu o dwa miesiące na każdy dodatkowy kilogram masy ciała. Z kolei edukacja sprzyja długowieczności, mówią uczeni z Uniwersytetu w Edynburgu.
Większa ilość bezkomórkowych fragmentów DNA krążących we krwi może sygnalizować nasilone ryzyko przewlekłego stanu zapalnego związanego z wczesnymi oznakami słabości i demencji.
Naukowcy z Duke University Medical Center uważają, że warto odnowić zainteresowanie medyków „solami złota" w zakresie leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów i innych chorób zapalnych.
Odmłodzony, czyli bogatszy mikrobiom (bakterie jelitowe) wzmacnia układ odpornościowy.
Ludzie z nadwagą skracają swoją długość życia o dwa miesiące na każdy dodatkowy kilogram nadmiernej wagi. Ci zaś, którzy nie przestają się dokształcać, żyją dłużej: za każdy rok spędzony na nauce pozaszkolnej można przydać sobie niemal rok życia.
Kwas acetylosalicylowy to uznany, bezpieczny i niedrogi lek, który od wielu lat jest powszechnie stosowany w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia, a niegdyś częściej przyjmowany na ból i gorączkę. Jego stosowanie było bardzo popularne podczas pandemii tzw. grypy hiszpańskiej w 1918 roku. Badania pokazały, że wspomniany farmaceutyk, oprócz dobrze znanych efektów przeciwzapalnych, może wpływać na wrodzoną i adaptacyjną odpowiedź immunologiczną, pomagając ludzkiemu układowi odpornościowemu zwalczać niektóre infekcje wirusowe.
Nadmiar fruktozy w diecie może osłabić układ odpornościowy.
Lek opracowany w Centrum Ichilov w Tel Awiwie łagodzi odpowiedź immunologiczną i pomaga zapobiegać śmiertelnej burzy cytokin u chorych na COVID-19. Medycy mówią, że aż 29 z 30 pacjentów biorących udział w pierwszej fazie testów opuściło szpital w ciągu 3 -5 dni.