Zima przyszła wcześniej, niż wynikałoby to z kalendarza. W efekcie luty to trzeci miesiąc, który przywitaliśmy w towarzystwie śniegu. Oczywiście taki stan rzeczy nie przeszkadza miłośnikom zimowego szaleństwa, ale ci, którzy codziennie muszą poruszać się po zaśnieżonych, zimnych miastach i wsiach, mogą czuć się lekko zniecierpliwieni. Poza tym zima ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie - wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nasilonych problemów zdrowotnych.
Nawet jeśli ktoś uważa się za czujnego oraz wypoczętego i tak znajduje się w grupie zwiększonego ryzyka wypadku podczas jazdy, jeśli cierpi na bezdech senny, mówią francuscy naukowcy.
Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę, że zaburzenia rytmu serca mogą się wiązać z podwyższonym ryzykiem udaru.
Sprawowanie opieki to wielki obowiązek. Wymaga poświęcenia, wiedzy, cierpliwości. To stresujące i odpowiedzialne zajęcie. Uczeni sprawdzili jednak, co w największym stopniu wzmaga odczuwanie stresu przez opiekunów i okazało się, że nie jest to kwestia wagi wykonywanej pracy, a brak wsparcia i zainteresowania ze strony innych.
Z uporem maniaka lekarze i dietetycy powtarzają, że dieta ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, a że należy jeść warzywa i owoce, wiedzą już przedszkolaki. Nie bez powodu - jeśli wspomniane produkty są stałym elementem menu, pomagają uchronić się przed chorobami serca.
Być może ważysz parę kilogramów więcej niż trzydzieści lat temu, ale to nie oznacza koniecznie, że masz problem z wagą.
Tłuszcz zawarty w rybach jest polecany osobom, które przeszły udar. Dzięki niemu bowiem można zapobiec dalszym uszkodzeniom mózgu.
Cukrzyca pozostaje trwałym zagrożeniem wśród osób otyłych. W wielu miejscach, z powodu stylu życia, jednoczesne zachorowanie na cukrzycę i otyłość stało się ważnym problemem zdrowia publicznego. Postęp chirurgiczny w leczeniu drugiej z wymienionych dolegliwości okazuje się dawać obiecujące wyniki także dla pierwszej z nich.
Zmorą wielu starszych ludzi jest groźba przewrócenia się i złamanie kości, które wraz z wiekiem stają się słabsze. Rozmaite testy wykazały, że w przypadku złamań niezwykle trudno jest dojrzałym pacjentom wrócić do normalnego funkcjonowania. Dlatego zapobieganie upadkom stanowi istotną troskę zarówno lekarzy, jak i ich pacjentów.
Z badań wynika, że spożywanie czekolady co najmniej raz w tygodniu może zmniejszyć u kobiet ryzyko chorób serca i inne zdrowotne problemy związane z sercem w późniejszym życiu.
Na pewno nie należy do najpopularniejszych napojów, ale warto wziąć go pod uwagę przy planowaniu codziennego menu. Sok z buraków zwiększa dopływ krwi do mózgu i poprawia zdolności poznawcze.
Poznaj czynniki ryzyka cukrzycy typu 2 i oszacuj, czy jesteś w grupie narażonej na zachorowanie. Wiedza o chorobie jest tym potrzebniejsza, że notuje się wzrost przypadków zachorowań, szczególnie w krajach rozwiniętych i rozwijających się. Oto zatem najważniejsze informacje.
Odrobina soli jest dobra dla naszego organizmu, ale zbytnia jej ilość może narazić konsumentów na niebezpieczeństwo utraty zdrowia.
Międzynarodowy zespół badawczy opracował nowatorską metodę leczenia udarów poprzez blokowanie aktywności enzymu, który w znacznej części odpowiada za uszkodzenia komórek mózgowych po przebytym udarze. Stanowi to istotny krok w dziedzinie poszukiwań nowych terapii udaru niedokrwiennego - drugiej co do częstości przyczyny zgonów na świecie.
Niewielka dawka aspiryny dziennie - 75 mg, co stanowi ilość mniejszą niż ta polecana dzieciom, już po roku przyjmowania może znacząco obniżyć ryzyko raka jelita, informują naukowcy.