Mini-udar, zwany też przemijającym atakiem niedokrwiennym (transient-ischemic attack, TIA), podwaja ryzyko zawału serca w późniejszym życiu, ostrzegają uczeni z Mayo Clinic.
Sól jest integralnym skladnikiem codziennego menu. Trudno sobie wyobrazić przygotowanie rozmaitych potraw bez tej podstawowej przyprawy. Nieposolone gotowane ziemniaki lub tuńczyk są dla wielu nie do przełknięcia. Zresztą ilość dań, których smak ceni się także dzięki doprawieniu ich solą, jest ogromna. W efekcie przyjmujemy znaczne ilości chlorku sodu, co ma negatywny wpływ na zdrowie.
Procesu starzenia nie da się powstrzymać, można go jednak przyhamować. Wszystko zależy od tego, jak ludzie się „prowadzą", a dokładniej, co jedzą, ile czasu są w stanie poświecić na aktywność fizyczną, czy regularnie wykonują badania profilaktyczne, etc. Eksperci niczym mantrę nieustannie wymieniają te wszystkie czynniki zdrowego sposobu życia. Dlaczego? Z bardzo prostej przyczyny - po prostu są skuteczne.
U osób, które piją więcej niż jedną filiżankę kawy dziennie, ryzyko udaru mózgu jest o 22 do 25% niższe w porównaniu z tymi, którzy rzadziej raczą się tym napojem.
Guaranę od tysięcy lat stosowali mieszkańcy Ameryki Południowej jako lek na biegunkę, środek obniżający poczucie głodu oraz specyfik tonizujący. Zioło wykorzystywano w celu leczenia i łagodzenia objawów całej gamy dolegliwości, takich jak stres i napięcie nerwowe, kontrola masy ciała, bóle głowy i kac, a nawet bóle menstruacyjne.
Wiadomo już, że cukrzyca powoduje zwiększone ryzyko śmierci z powodu zawałów serca i udarów mózgu, teraz okazało się, że u osób chorych na cukrzycę notuje się większe ryzyko wielu rodzajów raka oraz innych chorób.
Wysoki poziom cholesterolu i wysokie ciśnienie krwi wiąże się z problemami z pamięcią w późniejszym okresie życia.
Odpowiednie menu to lepsze zdrowie, samopoczucie i rozkosz smaku. Niektóre produkty są szczególnie polecane osobom dojrzałym, bowiem ich właściwości odżywcze pomagają walczyć z negatywnymi efektami procesów starzenia się organizmu i powstrzymują rozwój rozmaitych chorób. Poniżej lista największych hitów dietetycznych.
Wyniki nowych badań pokazują, że ludzie są zagrożeni wyższym ryzykiem udaru, kiedy są narażeni na oddziaływanie hałasu drogowego na podwyższonym poziomie. Naukowcy z Danii twierdzą, że ryzyko w przypadku osób w wieku 65 lat i starszych jest większe. Wyniki badań zostały niedawno opublikowane w czasopiśmie European Heart Journal.
Długotrwały brak snu i zakłócenia snu mogą mieć długotrwałe, poważne konsekwencje dla zdrowia, wynika z najnowszych badań Warwick Medical School, które opublikowano w European Heart Journal.
Zima przyszła wcześniej, niż wynikałoby to z kalendarza. W efekcie luty to trzeci miesiąc, który przywitaliśmy w towarzystwie śniegu. Oczywiście taki stan rzeczy nie przeszkadza miłośnikom zimowego szaleństwa, ale ci, którzy codziennie muszą poruszać się po zaśnieżonych, zimnych miastach i wsiach, mogą czuć się lekko zniecierpliwieni. Poza tym zima ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie - wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nasilonych problemów zdrowotnych.
Nawet jeśli ktoś uważa się za czujnego oraz wypoczętego i tak znajduje się w grupie zwiększonego ryzyka wypadku podczas jazdy, jeśli cierpi na bezdech senny, mówią francuscy naukowcy.
Niewielu ludzi zdaje sobie sprawę, że zaburzenia rytmu serca mogą się wiązać z podwyższonym ryzykiem udaru.
Sprawowanie opieki to wielki obowiązek. Wymaga poświęcenia, wiedzy, cierpliwości. To stresujące i odpowiedzialne zajęcie. Uczeni sprawdzili jednak, co w największym stopniu wzmaga odczuwanie stresu przez opiekunów i okazało się, że nie jest to kwestia wagi wykonywanej pracy, a brak wsparcia i zainteresowania ze strony innych.
Z uporem maniaka lekarze i dietetycy powtarzają, że dieta ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie, a że należy jeść warzywa i owoce, wiedzą już przedszkolaki. Nie bez powodu - jeśli wspomniane produkty są stałym elementem menu, pomagają uchronić się przed chorobami serca.