Kobiety w średnim wieku, które zmagają się z depresją są prawie dwukrotnie bardziej narażone na udar niż panie w tym samym wieku bez takich problemów psychicznych.
Czas, jaki seniorzy spędzają teraz na oglądaniu telewizji, może mieć wpływ na ich zdrowie w kolejnych latach.
Osoby, które mają za sobą udar, są około dwa razy bardziej narażone na rozwój demencji.
Hibernujące niedźwiedzie, sparaliżowani ludzie i świnie trzymane w małych zagrodach nie doświadczają problemów z zakrzepami krwi, mimo że pozostają w nieruchomej pozycji przez bardzo długi czas.
Selen - minerał występujący w różnych produktach spożywczych - może odwrócić poznawcze skutki udaru oraz przyspieszyć uczenie się i pamięć starzejących się mózgów.
Osoby z migotaniem przedsionków, najczęstszym zaburzeniem rytmu serca, mają nieco wyższe ryzyko rozwoju demencji niż ludzie wolni od tej dolegliwości.
Na Uniwersytecie w Bristolu oceniono, jakie kraje są najbardziej narażone na niszczycielskie skutki upalnych temperatur.
Osoby o wyższym poziomie estrogenów w ciągu całego życie mogą mieć niższe ryzyko udaru mózgu. Mniejsze zagrożenie dotyczy zarówno udaru niedokrwiennego, jak i krwotoku śródmózgowego.
Osoby po pięćdziesiątce, które angażują się w wolontariat przez co najmniej 100 godzin rocznie (około dwóch godzin tygodniowo), mają znacznie niższe ryzyko przedwczesnej śmierci i rozwoju ograniczeń fizycznych, wyższy poziom późniejszej aktywności fizycznej i lepsze samopoczucie w porównaniu z tymi, którzy nie podejmują takiej działalności.
Ograniczenie kalorii może spowolnić tempo starzenia się zdrowych osób. Zmniejszenie kaloryczności diety oznacza 2-3-procentowe spowolnienie tempa starzenia, co przekłada się na 10-15-procentowe zmniejszenie ryzyka przedwczesnej śmierci - to efekt podobny do rzucenia palenia.
Po udarze mózgu często rozwija się depresja i może być wynikiem psychologicznego wpływu udaru lub zmian elektrycznych lub chemicznych w obszarze uszkodzonego mózgu.
W przypadku ludzi z cukrzycą typu 2 i niewydolnością serca codzienne przyjmowanie aspiryny wydaje się zmniejszać ryzyko śmierci lub hospitalizacji z powodu niewydolności serca.
Niemal jedna na pięć osób z nadciśnieniem, przyjmuje lek, który może dodatkowo podnosić ciśnienie krwi.
Osoby stosujące dietę bogatą w zdrową żywność pochodzenia roślinnego i zawierającą ograniczone ilości mniej zdrowych produktów roślinnych, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu w porównaniu z osobami stosującymi diety o niższej jakości.
Stosowanie inhibitorów RAA, klasy leków obniżających ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko pęknięcia tętniaka o 18 proc.