Osoby cierpiące na lęk, depresję, bezsenność lub inne formy psychicznych dolegliwości ma większe ryzyko zgonu z powodu udaru, wynika z badań.
Wczesna menopauza może być związane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia tętniaka mózgu, sugerują nowe badania.
Pięć nowych badań przydaje kolejnych dowodów na to, że zdrowe nawyki i profilaktyka mogą chronić przed rozmaitymi chorobami.
Starsze kobiety z nieregularnym rytmem serca znanym jako migotanie przedsionków doświadczają o 14 procent większego ryzyka udaru niż mężczyźni z tą samą dolegliwością.
Bakterie są wszędzie, a w jamie ustnej czai się ich aż 700 gatunków. Usta otwierają im prostą drogę do serca, nerek, mózgu, których poważne choroby często zaczynają się właśnie od bólu zęba czy stanu zapalnego dziąseł. Za lekceważenie regularnych wizyt u dentysty można zapłacić nawet zawałem.
Jak twierdzą naukowcy, osoby spożywające większe ilości niskotłuszczowych produktów mlecznych mają nieco niższe długoterminowe ryzyko udaru mózgu.
W ciągu ostatnich kilku dekad rozmaite badania wykazały, że negatywne stany, takie jak depresja, gniew, lęk i wrogość, mogą być szkodliwe dla układu krążenia. Mniej wiadomo na temat pozytywnych psychologicznych aspektów związanych ze zdrowiem serca.
Naukowcy porównali czynniki ryzyka chorób serca, cukrzycy typu 2 i zespołu metabolicznego u osób jedzących orzechy i pacjentów, którzy ich unikają. Okazało się, że ci pierwsi cieszą się lepszym zdrowiem i łatwiej im utrzymać dobrą wagę.
Szwedzkie badania pokazują, że zagrożenie potencjalnych ofiar udaru nagłą blokadą lub pęknięciem naczynia krwionośnego wzrasta do 60%, kiedy rodzeństwo tych osób również doznało udaru. Ryzyko udaru w przypadku pacjentów w wieku 55 lat i młodszych jest dwa razy wyższe, jeżeli ich rodzeństwo miało udar w wieku 55 lat lub wcześniej. Odkrycia dokonane w toku badań zostały opublikowane w czasopiśmie Circulation: Cardiovascular Genetics.
Z okazji Światowego Dnia Zdrowia (obchodzonego 7 kwietnia) WHO wzywa do podjęcia pilnych działań, by szybko starzejąca się populacja światowa mogła cieszyć się jak najlepszym zdrowiem do jak najpóźniejszego wieku.
Problemy z dziąsłami nierzadko ujawniają się dopiero wówczas, gdy następuje krwawienie, tymczasem wcześniejsze stadia ich chorób mogą być bardzo groźne, jeśli bowiem pewne bakterie przenikną do krwiobiegu przez uszkodzone dziąsła, może to prowadzić do problemów z sercem.
Z badań wynika, że czekolada może być pomocna w zapobieganiu m. in. chorobom serca. Teraz uczeni odkryli jeszcze więcej zdrowych właściwości flawonoli - przeciwutleniaczy znajdujących się w ziarnach kakao.
Osoby starsze o najwyższym stężeniu we krwi kwasów tłuszczowych omega-3, były o 30% mniej narażone na rozwój nieregularnego bicia serca w porównaniu do rówieśników z najniższym poziomem opisywanych związków we krwi.
Nie wystarczy ograniczyć dodawania soli do przygotowywanych posiłków, by spożywać rekomendowaną przez specjalistów jej ilość - tj. co najwyżej jedną łyżeczkę dziennie. Producenci żywności bowiem chętnie używają tej przyprawy do przygotowywania rozmaitych artykułów i trudno kontrolować spożycie chlorku sodu.
Międzynarodowy zespół naukowców otrzymał grant o wartości niemal 11 mln EUR z tematu "Zdrowie" Siódmego Programu Ramowego (7PR) UE na opracowanie nowej metody leczenia udaru. Przełomowe, trzyetapowe badania kliniczne obejmą 1.500 ochotników, którzy przeszli udar leczony łagodną hipotermią.