Naukowcy twierdzą, że zmodyfikowane genetycznie odmiany pomidora są bardziej aromatyczne i lepsze dla zdrowia, a także cechują się wyższą trwałością.
Jeden gram witaminy C dziennie pomaga zapobiec przeziębieniu i skrócić czas jego trwania. Nie ma jednak sensu nadmiernie zażywać tej witaminy gdy już jest się chorym.
Jedzenie trzech lub więcej porcji owoców jagodowych w tygodniu może zmniejszyć ryzyko zawału serca u kobiet.
Świeżość i wyjątkowo soczysty aromat letnich owoców to coś, za co niewątpliwie kochamy kosmetyki do pielęgnacji ciała. Jeszcze lepiej, gdy zawierają naturalne ekstrakty z owoców, działające na skórę nawilżająco, odżywczo oraz regenerująco. Wspaniałe owocowe zapachy utrzymują się na skórze jeszcze długo po umyciu a skóra po zastosowaniu jest odświeżona i oczyszczona, delikatna i miła w dotyku.
Sezon na truskawki ma się ku końcowi, ale warto wykorzystać ostatnie możliwości zakupu tych owoców - są jednocześnie bardzo smaczne i zdrowe. Truskawki mogą chronić przed cukrzycą i chorobami serca.
Zaczyna się sezon na truskawki. Walory smakowe i aromatyczne nie są jedynymi ich zaletami. Warto wiedzieć, że lat lubiane przez przez wielu owoce mają także liczne właściwości zdrowotne, a na dodatek można je jeść także na diecie.
Paneuropejski zespół naukowców wykazał, że spożywane truskawek może działać ochronnie na żołądek uszkodzony przez alkohol, ponieważ owoce te pomagają chronić jego błonę śluzową.
Kto chce przeciwdziałać fizycznym i psychicznym skutkom starzenia się, powinien spróbować jeść więcej jagód. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze, które pomagają pochłaniać wolne rodniki mające wpływ na rozwój wielu chorób i przyspieszenie procesu starzenia się. No i jagody doskonale smakują, więc nie trzeba nikogo przekonywać, by próbował przygotowywać posiłki i desery z ich dodatkiem, bądź na ich bazie.
Niesamowite właściwości naturalnych owoców i roślin w pielęgnacji skóry znane są od pokoleń. Już nasze babki wykorzystywały zbawienną moc owoców w codziennej pielęgnacji ciała - likwidując przebarwienia skóry sokiem z cytryny czy aplikując maseczkę z moreli dla pięknego, młodego wyglądu twarzy.
Pojawiające się na początku czerwca pachnące i smaczne truskawki stanowią zapowiedź lata. Mają jednak nie tylko powszechnie cenione walory smakowe, ale i (podobnie jak inne owoce jagodowe) istotny wpływ prozdrowotny. Jedząc je dostarcza się organizmowi liczne witaminy i mikro- oraz makroelementy.
Planowanie, wielkie pakowanie, podróż, nowe miejsce, nowe widoki, nowa kuchnia, czasem nawet nowa strefa czasowa i nagle stop! Przystanek ubikacja. I problem z jej opuszczeniem na wyjeździe.
Sezon truskawkowy ma się ku końcowi, korzystajmy więc z możliwości i jedzmy jak najwięcej tych nie tylko smacznych ale i zdrowych owoców.
W czerwcu zaczyna się sezon na truskawki. Ich smak oraz zapach powoduje, że niemal nikogo nie trzeba przekonywać do jedzenia tych owoców. I bardzo dobrze, bo obok przyjemnego działania na zmysły, cechuje je bardzo dobry wpływ na zdrowie, m. in. pomagają przy problemach z przemianą materii.
Truskawka ma więcej witaminy C niż cytryna i grejpfrut. Chroni przed anemią, jest krwiotwórcza, posiada właściwości odtruwające i oczyszczające, poprawia przemianę materii, jest bogata w wapń, fosfor, mikro- i makroelementy.
Truskawki są zapowiedzią lata. Pojawiają się na początku czerwca i towarzyszą nam do połowy lipca. Późniejsze odmiany mają również owoce pod koniec sierpnia i wczesną jesienią. Owoce te nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują. Przede wszystkim są zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm.